Billiga prylar allt vanligare inom begagnathandeln

Blocket har summerat begagnatåret 2013 och mest ökade begagnathandeln av mode, inredning, sport- och träning. Däremot minskade handeln av kapitalvaror som bilar och båtar. Mest eftersökt var olika bilmärken, soffor och cyklar. Det som säljer snabbast däremot är telefoner och biljetter.

När Blocket summerar 2013 står det klart att mode haft starkast utveckling med nio procent fler annonser inom kläder och skor, samt åtta procent fler annonser inom accessoarer. Handeln av möbler och heminredning ökade tre procent varav annonser inom till exempel hemtextil och prydnad ökade hela 17 procent.

– För de flesta är det idag självklart att sälja vidare bilar eller barnvagnar som fortfarande fungerar. Men nu verkar allt fler också se värdet av att sälja vidare lite billigare prylar. Det är ett starkt tecken på att den hållbara utvecklingen går framåt. Begagnathandeln, av både stort som smått, är positiv för plånboken och miljön, säger Martin Frey, vd på Blocket.

Annons

Handeln av bilar och båtar minskade med sex respektive två procent, vilket ligger i linje med den minskada nyförsäljningen. Handeln tog dock fart mot slutet av året, sannolikt bidrog den milda vintern till att fordonskategorin fick en förlängd säsong.

Bostadshandeln ökar

Även handeln med dvd-spelare och cd-skivor minskade vilket speglar det ökade intresset för streamingtjänster och digitala köp. Typiska produkter som gått ur tiden, och därmed minskat mycket, är till exempel MP3-spelarna där annonseringen backade med 46 procent under året.

Den totala handeln på Blocket under 2013, mätt i både privat- och företagsannonser, ökade med cirka en procent jämfört med i fjol. Det totala värdet på allt som annonserades uppgick till 414 miljarder kronor, en ökning med 32 procent mot 2012. Den största värdeökningen står den stigande bostadshandeln på Blocket för.

– Bostadsannonseringen på Blocket har tagit rejäl fart under 2013. Vi har länge varit störst inom andrahandsuthyrning, men nu har vi tagit upp kampen vad gäller mäklarannonser. Idag erbjuder Blocket allt från hyreslägenheter och sommarbostäder till bostadsrätter och villor, säger Martin Frey.

Källa: Press

Annons