Black Friday rycker allt närmre – då shoppar svenskarna på kredit

"Förvånande".

Den nya kassalagen, som är tänkt att lyfta fram betalningsalternativ som inte innebär att kunden handlar på kredit, fyller snart fem månader. Det verkar dock som att faktura och andra kreditalternativ står sig fortsatt starka. Enligt en undersökning från Trustpilot planerar 44 procent av svenskarna att handla på kredit i samband med årets Black Friday.

Undersökningen omfattar 1860 personer som fått tycka till inför årets stora shoppingdag kopplat till pandemin och det rådande läget i handeln. Och intresset verkar vara ganska svagt. 4 av 10 kommer att spendera mindre eller inte handla alls på grund av pandemin. Det kan jämföras med 8 procent som säger att de ska handla mer. 30 procent är osäkra.

Annons

Förra året handlade var tredje svensk under Black Friday, men i år verkar det som att fler kommer att hålla i pengarna, konstaterar Martin Mürbeck, Europachef på Trustpilot i ett pressmeddelande.

Av dem som trots allt tänker handla är det alltså populärt att välja ett kreditalternativ. 44 procent tänker betala med faktura, delbetalning eller kreditkort. Endast 20 procent meddelar att de kommer att betala direkt.

Att handla på kredit har blivit både enklare och mer förekommande i Sverige. Det är ändå förvånande att nästan hälften av alla inköp planeras att betalas på kredit. Förra året omsatte handeln otroliga 7,1 miljarder kronor under Black Friday, vi kan därför förvänta oss att konsumtionslånen ökar markant under denna period, säger Martin Mürbeck.

Annons