Blocket fyra gånger större än ärkerivalen Tradera

Blocket stärker sin dominerande ställning på marknaden för köp och sälj på nätet, och plockar ytterligare marknadsandelar från huvudkonkurrenten Tradera. Det enligt bolagens bokslut för 2012, där Blocket visar upp rekordsiffror, och Traderas omsättning minskar.

Igår rapporterade vi om hur begagnathandeln ökade under årets andra kvartal efter en iskall start på året. Och den sajt som verkar dra mest nytta av uppgången är köp- och säljsajten Blocket som fortsätter att ta marknadsandelar från huvudkonkurrenten Tradera.

Enligt Dagens Industri som tagit del av de båda bolagens bokslut för 2012, växte Blockets omsättning med 12 procent till 673,7 miljoner kronor under förra året, en rekordhög siffra. Samtidigt uppgick bolagets nettomarginal till 55 procent och vinsten efter skatt uppgick till 265,8 miljoner kronor, 35 miljoner kronor mer än året före.

Annons

Samtidigt visar Tradera desto dystrare siffror. Under 2012 minskade omsättningen för eBay Sweden AB, som bolaget heter sedan amerikanska eBay köpte upp företaget 2006, med 1 procent till 157,8 miljoner kronor.

Men det är inte bara omsättningen som minskar, Tradera gör även en förlust på 6 miljoner kronor under 2012. Att jämföra med en vinst på 22,3 miljoner kronor året före.

Beror på Traderas förvandling

I bokslutet betonar Tradera dock att förlusten hör ihop med tekniska uppgraderingar som på grund av nya redovisningsprinciper belastar dotterbolaget.

Traderas nya vd, Stefan Öberg, säger också att de senaste tre årens avstannade tillväxt till stor del beror på Traderas förvandling från att vara enbart en auktionssajt för begagnade varor, till att även bli en sajt för företag som vill sälja sina produkter till fasta priser.

– Detta är en omställning som eBay redan gjort i USA, England och Tyskland. Vi ser att vi följer deras kurvor. De hade också platt tillväxt innan kunderna vande sig vid den nya strategin, säger Stefan Öberg.

Siffrorna för 2012 innebär att Blocket på två år gått från att vara tre gånger så stort som Tradera, till att bli fyra gånger så stort som sin ärkerival, åtminstone sett till omsättning.

Men att jämföra de två bolagen på det sättet är kanske inte helt rättvist. Tradera har ett snävare urval och förmedlar främst varor som kan skickas med paket, som till exempel kläder, skor och accessoarer. Blockets vd, Martin Frey, säger dock att man växer även inom de områdena.

Annons

– Vi ser en generell uppgång, även inom kläder och skor. Vi har drabbats av nedgången på bilmarknaden, men i de flesta andra kategorier går det upp, säger Martin Frey.

Källa: DI

Annons