Blocket tjänar miljonbelopp på oseriösa bilhandlare

"Inte en ekonomisk fråga för oss".

Företag som vill annonsera och sälja begagnade bilar på Blocket måste följa Allmänna reklamationsnämnden, Arns, rekommendationer. Något som innebär att bilhandlare måste godkänna ett avtal om att de följer reglerna.

Men nu visar en granskning, genomförd av tidningen Råd & Rön, att så inte alltid är fallet.

Annons

Tvärtom är det en hel del oseriösa aktörer som kränger bilar på marknadsplatsen trots att de inte följer rekommendationerna. Enligt granskningen rör det sig om drygt 2 000 annonser från 84 oseriösa bilhandlare som finns med på Råd & Röns svarta lista.

En siffra som motsvarar drygt 2 procent av Blockets alla bilannonser, och som på ett år kan generera intäkter på 5 miljoner kronor för Blocket. Det enligt tidningens beräkningar.

Gör inga kontroller

Marknadsplatsens säkerhetschef Jessica Cerwin uppger till Råd & Rön att hon inte kan kommentera siffran, men säger att intäkterna från de svartlistade bolagen inte är viktiga för Blocket. Och att de bara utgör en liten del av av alla annonsörer.

Det är försvinnande få handlare det rör sig om och är inte en ekonomisk fråga för oss, säger hon i en kommentar till tidningen.

Hon påpekar också att Blocket enbart agerar på ärenden där köparen anmäler direkt till marknadsplatsen om att bolaget inte följer Arns beslut.

Vårt mål är att vi så långt som möjligt hjälper både säljaren och köparen att komma överens och att lösa tvisten på så sätt. Däremot gör vi inte kontroller för att undersöka vilka företag som förekommer hos Arn. Vi arbetar bara med förstahandsinformation från en eller flera parter i ett fall, kommenterar Jessica Cerwin.

Annons