Bokutmanaren är live igen: ”Ser oss som ett värdigt alternativ”

Ska bli lönsamma inom fem år.

När vi i fjol pratade med Tove Lindberg, en av medgrundarna till nätbokhandeln Bestories, var ambitionerna höga - företaget skulle utmana de största konkurrenterna i branschen. Första februari slog sajten upp sina digitala portar och de svenska konsumenterna skulle få ta del av "ett nytt nätbokskoncept" som företaget själva hade byggt.

LÄS ÄVEN: De tar upp kampen med jättarna: ”Ger oss sjutton på att lyckas”

Annons

Vi har jobbat i ett tempo av 200 procent och jag vet inte om någon av oss har sovit någonting under den här perioden. Men vi ger oss sjutton på att lyckas med det här, sa vd:n Tove Lindberg till Ehandel då.

Det som skulle göra Bestories unika var flera delar. Bland annat var företagets koncept för hur sajten skulle byggas upp och tala till besökarna, helt annorlunda från konkurrenterna. Bestories underströk att "olika topp tio-listor med boktips" inte var något man skulle anamma. Man skulle även satsa mycket på en modern laoyout som både tilltalade kunderna bättre och gjorde det enklare att navigera på sajten.

En annan stor fördel var att grundartrion besitter kunskap som gör att de inhouse har kunnat utveckla en modern plattform och ett färskt system som hanterar alla flöden. Något som de stora bjässarna alltså inte har, enligt bokföretaget.

Våra konkurrenter har system som är kanske 10 till 20 år gamla. Skulle de stora företagen i branschen vilja uppdatera sina system nu så hade det kostat dem massvis med pengar. Men vi har rätt kompetens inhouse för att bygga ett management-system av den senaste teknologin, sa Tove Lindberg.

Men kort efter lanseringen uppstod problem. Dels på grund av hög kundtillströmning, men också på grund av sajtens långsamma laddningstider. Då flaggade bolaget för en nylansering, och lade ner sajten under tiden. Men nu är man live igen. Det rapporterar Boktugg.

Starten gick långt över förväntan när det kom till antal besökare och det bemötande vi fick av våra kunder. Dock insåg vi relativt snabbt att butikens laddningstider var långt ifrån godkända, varpå vi inledde en dialog om hantering som resulterade i att vi valde att bygga om, säger Tove Lindberg till sajten.

Att omvärlden samtidigt drabbades av vår tids största pandemi påverkade såklart oss alla. Vi hade kapitalstarka investerare som tog en kraftig smäll i sina andra verksamhetsområden vilket innebar en förändring av kapital för oss. Lärdomen är att man måste vara ödmjuk inför alla former av överraskningar och anpassa sig därefter men samtidigt att marknaden, enligt oss, var redo för ytterligare en aktör i detta fält varför vi nu öppnar upp igen.

Idag drivs Bestories av totalt fyra personer och logistiken har man lagt på en tredjepartslogistikpartner. Bolaget avslöjar att man har "en kraftig expansionplan" som man nu kommer att jobba efter som kommer att påverka resultatet och göra Bestories lönsamma inom fem år.

Annons

Vi gör inte detta främst för att tjäna stora pengar utan för att vi tycker om böcker och för att vi vill vara ett oberoende alternativ på marknaden. Att vi sedan inte vill gå med förlust eller vara en dålig investering för våra ägare är något som jag ser som en självklarhet, säger Tove Lindberg och tillägger:

Vi jobbar kontinuerligt med att möta upp och utmana samtliga av våra konkurrenter och vill se oss som ett värdigt alternativ med en modern plattform. Vi har fått ett positivt gensvar på vårt erbjudande och upplever att folk gillar vår sida varför vi tror att kunderna i ökad grad kommer hitta till oss.

Annons