Bolaget drar tillbaka sin stämning mot svenska myndigheten

"Handlade inte om produkternas säkerhet".

Den 14 mars 2023 så slog Elsäkerhetsverket till hårt mot det norska elbilsladdarbolaget Easee. Företagets laddare ansågs ha brister i dokumentationen och man säljstoppade och krävde en total återkallning av produkterna.

Detta hade inte oväntat förödande konsekvenser för Easee som fick säga upp hundratals personer under förra året. E-handlare som hade gått all-in på företagets elbilsladdare tog även en smäll, medan andra som diversifierat sitt utbud klarade sig bättre.

Annons

Easee har sedan dess tagit fallet till domstol men lägger nu ned den rättegången.

Rättegången handlade inte om produkternas säkerhet. Vårt beslut att lägga ner rättegången är strategiskt; vi vill prioritera säkerheten, säkerställa efterlevnad av myndigheternas krav och prioritera dialog. Easee har genomfört omfattande tester av laddboxarna och uppdaterat den tekniska dokumentationen i samråd med oberoende och ackrediterade testlaboratorier, säger företagets tillförordnade vd Erik Færevaag.

Den nya tekniska dokumentationen ska nu uppfylla de formella kraven.

Det senaste året har varit intensivt med stora förändringar och förbättringsarbete. Samtidigt har företaget lyckats lägga stora resurser på att få ut nya produkter på marknaden. Det säger något om den kraft som finns i den här organisationen, säger Kjetil Næsje, ordförande i Easee.

Annons