Boom bland unga nyföretagare – e-handeln i topp

"Det ger en framtidstro".

Allt fler unga startar företag, visar Vismas kartläggning. Nyföretagandet i åldersspannet 18 till 25 år ökade med 29 procent under 2020, jämfört med 2019. Totalt registrerades det 5 597 nya företag som enskild firma under förra året. Så siffran är sannolikt högre, då aktiebolag saknas i undersökningen.

Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Det är glädjande att allt fler unga väljer företagarlivet eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Annons

Det är dock övervägande män som testar lyckan som ung nyföretagare. Förra året startade  61 procent män och 39 procent kvinnor enskild firma.

Bland kvinnor var skönhetsvård, hårvård och artistisk verksamhet de mest populära branscherna. Männen i sin tur startade främst e-handel, följt av artistisk verksamhet och dataprogramering.

Och med en företagaranda på uppgång efterlyser nu Visma adekvat utbildning, så att fler kan uppfylla sin dröm om att starta eget.

Det ger framtidstro att företagandet ökar, men för att trenden ska fortsätta är det viktigt att skolan verkligen utbildar i entreprenörskap. Alla Sveriges gymnasieelever borde få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden, säger Boo Gunnarson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!