Boozt anklagas för mobbning och trakasserier: ”Fått nog psykiskt”

"Grova arbetsmiljöproblem det handlar om".

Modejätten Boozt är en av e-handelns stora framgångssagor. Men enligt en granskning som Breakit har gjort, så kantas succén av mobbning och trakasserier. Något som det rapporterats om även hos andra snabbväxande e-handlare de senaste åren.

Flera anställda säger sig ha blivit utsatta för olika former av trakasserier, hot, glåpord och påhopp från chefer.

Annons

Jag har under mina många år på bolaget på varje jul- och sommarfest sett flera högt uppsatta personer tafsa, smeka eller kyssa någon anställd. Jag själv har blivit tafsad på, smekt och fått opassande kommentarer om mitt utseende, säger en tidigare chef till sajten.

Andra säger sig ha fått förnedrande kommentarer och flera ska ha lämnat möten gråtandes.

Till slut gick jag in i väggen, inte bara av stress men man hade väl fått nog psykiskt. Det var då jag verkligen på allvar kände att jag måste sluta. Jag tog första bästa jobb jag kunde hitta och sa upp mig, säger en före detta medarbetare.

Styrningen beskrivs som väldigt hierarkisk och såväl Arbetsmiljöverket som Unionen har granskat och kritiserat Boozt för arbetsmiljön. En inspektör på Arbetsmiljöverket säger att hårda krav ställdes efter en inspektion hos Boozt den 10 december 2020. Det ärendet stängdes i maj 2021, då Boozt bedömdes ha uppfyllt kraven.

"Mitt jobb att hantera"

Grundaren och vd:n Hermann Haraldsson menar i sin tur att arbetsmiljön är väldigt bra på Boozt i dag. Han poängterar att bolaget inte tolererar några trakasserier i någon form. Att man agerat på de ärenden som stridit mot bolagets etiska riktlinjer.

Han säger också att man vuxit från 0 till 1 200 anställda, med nästan 40 olika nationaliteter representerade, på tio år och att problem kommer att uppstå - men att man är bra på att hantera dem.

Vi tror att det är en styrka, men om du har så många nationaliteter så är det också många kulturer, och kulturer kommer alltid att krocka. Och det är mitt jobb att hantera när sådana krockar uppstår, säger Hermann Haraldsson.

De specifika fallen vill dock Boozt inte bemöta, utan skriver i ett mail till Breakit att man inte kommenterar anonyma källor, eller personalfrågor, i media.

Annons

"Försvinner inte över en natt"

Huruvida Boozt fått ordning på arbetsmiljön i dag, det vet dock inte Arbetsmiljöverket. Detta trots att ärendet bedömdes som uppklarat förra året.

När det skickas in en 6a-framställan så är det i grunden ofta grova arbetsmiljöproblem det handlar om. Och de problemen försvinner inte över en natt, säger Marcus Bogren, inspektör på Arbetsmiljöverket, till sajten.

Annons