Försäljningsskillnader i Amazon: Vad är det bästa alternativet för ditt företag

Är det första gången du säljer på Amazon? Eller är du en befintlig säljare som letar efter ett bättre alternativ? Här är några saker du behöver veta.

Amazon Seller Central

Amazon Seller Central är ett bra alternativ om du vill sälja dina produkter direkt till kunder samt att du inte har några problem med att uppdatera och underhålla ditt säljarkonto.

Det finns två typer av Amazon Seller-Central-konton:

  • Individuellt Seller-Central konto

Den enskilda Seller central är en pay-as-you-go-plan som kommer med grundläggande lista och hanteringsverktyg. Du betalar en viss avgift till Amazon när du säljer en artikel. Amazon ställer in fraktpriserna, liksom de frakttjänst nivåer som du kan erbjuda dina köpare.  

  • Professionellt Seller Central

I ett professionellt säljarkonto måste du betala en prenumerationsavgift per månad. Det ger dig tillgång till analysverktyg, Amazon Marketplace Web Service, speciella noteringsfunktioner med mera. På samma sätt kan du ställa in fraktpriserna för produkter som inte är BMVD. (BMVD står för böcker, musik, video och DVD).

Vem som helst kan registrera sig på ett Amazon Seller Central-konto och du har full kontroll över det. Den levereras med enkla betalningsvillkor och flexibla uppfyllande alternativ. Förutom att kunna sälja direkt till kunder har du full kontroll över din prissättning, vilket innebär att du kan ändra priserna på dina produkter när du vill och ställa in de vinstmarginaler som du önskar.

Nackdelen är att du personligen måste hantera försäljning och marknadsföring, vilket kan vara lite svårt om du har begränsad kunskap eller erfarenhet inom detta område. Eftersom fullgörandekostnaden bestäms av Amazon måste du ta hänsyn till fraktpriserna när du prissätter dina artiklar.

Amazon Vendor Central

Amazon Vendor Central är en säljplattform som är idealisk för tillverkare och distributörer. Som förstaparts säljare kommer Amazon att köpa dina produkter i bulk och sälja dem till sina kunder som sina egna. Detta alternativ tar bort försäljnings-, beskattnings- och lagerhändelser. Ditt enda ansvar är att se till att du har tillräckligt med inventering av dina produkter eftersom du kommer att sälja till Amazon i bulk. När det är klart har du ingen kontroll över prissättningen för de artiklar du har angett. Du kan bara välja att sälja på denna plattform om Amazon uppmanar dig att göra det.

FBA vs SFP vs FBM

Om du väljer Amazon Seller Central kan du välja mellan tre uppfyllande alternativ.

  • Uppfylls av Amazon (FBA)

FBA är en tjänst där Amazon tar ansvar för lagring och leverans av dina artiklar till de köpare du har mot en viss avgift. Att välja det här alternativet innebär att du får tillgång till Amazons stora kund nätverk. Eftersom den tråkiga processen för orderuppfyllning tas bort från ditt ansvar, kan du fokusera på andra pressande affärsfrågor, inklusive kampanjer för din butik.

  • Seller Fulfilled Prime (SFP)

SFP låter dig hålla dina Amazon Prime-artiklar i ditt lager och ta hand om leveransen med hjälp av en tredjeparts logistikpartner. Även om du inte får någon hjälp från Amazon för att uppfylla beställningarna får du fortfarande behålla Prime-märket, vilket kan hjälpa till att hålla dina vinster uppe. Det här alternativet är ofta billigare än FBA, och det ger dig mer kontroll över lagring och leverans av dina produkter.

  • Uppfylls av säljare (FBM)

Med FBM är du som säljare ansvarig för att frakta produkterna till dina köpare. Du förväntas också hantera kundservice och retur. Du måste samarbeta med en bra leverantör som erbjuder bra tjänster till överkomliga priser. Med det här alternativet får du driva ditt företag som du vill, särskilt om du säljer exklusiva produkter i små mängder.

Ta det slutliga beslutet

När du väljer den bästsäljande metoden för ditt Amazon-företag, ta en titt på kostnaderna för varje alternativ. Tänk också på vad du prioriterar i ditt företag. Till exempel, om du är ny inom detta område, kanske du vill lämna uppfyllande aspekten till proffsen. I slutändan väljer du den som bäst uppfyller just dina behov.

Om företaget