Nej, entreprenörer är inte rika per automatik

Det finns en bild av att företagare per automatik är rika just för att de är företagare. Den bilden är nog väldigt skev. Visst, det finns de företagare och serieentreprenörer som lyckas otroligt väl inom sina branscher. Det finns dock ett stort antal småföretagare som kämpar för att klara sig till nästa månad. Och nästa månad. Och nästa månad…

Antal företag i Sverige fortsätter att öka

Siffror från Ekonomifakta visar att företagandet blomstrar i Sverige. Ökningen av nya företag har varit stadig sedan år 2014.

Trots en tuff pandemi, som har haft de allra flesta företagen i ett järngrepp sedan våren 2020, har många klarat sig förvånansvärt bra. Visst, många företag gick i konkurs under den första vågen, men det var företag som redan låg illa till rent ekonomiskt. Se löpande konkursstatistik på Tillväxtanalys och läs mer om analyser kring konkurser från UC.

Serieentreprenör - något för den uttråkade?

Att vara serieentreprenör kan betyda flera saker. Antingen så är man en typ av företagare som startar ett nytt företag, driver det, säljer vidare och sedan upprepar det med ett nytt företag. Eller så är man en typ som har flera företag igång samtidigt. Det kan i vissa fall också handla om företagare som köper och tar över företag för att vidareutveckla och senare sälja det vidare.

Tänk inte att man automatiskt blir rikare ju fler företag man har eller ju fler man startar och sedan säljer.

Det kan vara låga marginaler som gör att man helt enkelt inte kan livnära sig på vinsten som blir kvar i ett bolag och att det är därför som man behöver ha flera bolag som kan ge flera små vinster som kan bli en större pott.

Eller så går det dåligt för ett eller flera av företagen som behöver täckas upp av något som går bra.

Det finns många förklaringar och anledningar för varför man väljer att bli serieentreprenör. I det här blogginlägget delar vår VD Emil Sunvisson med sig om vad han tror.

Inspireras när det går bra och när det går mindre bra

Att lyssna på framgångsrecept och historier kan vara inspirerande. Men det kan vara minst lika avskräckande.

Hur kan person X lyckas så bra? Det kommer jag aldrig att klara av!

Därför kan det vara avdramatiserande och minst lika inspirerande att lyssna på framgångsrika personer som har misslyckats. Det kan vara med något smått eller något stort kring deras företagande. Då kan man känna sig tillräckligt modig för att våga sig på den där utmaningen.

Vem inspireras du av? Vi har skrivit en lista av kända entreprenörer som inspirerat oss. Efter Ingvar Kamprad gick bort skrev vi dessutom ett hyllningsinlägg till honom och hans livsverk.

 

Qred finns där för dig om du behöver en extra boost i din tillväxt. Klicka här för att ta del av vårt exklusiva erbjudande för Edge:s medlemmar”