Brexit sätter käppar i hjulet för hela Amazons EU-nätverk

Alla påverkade måste dela på sina lager.

Som vi vet har Storbritannien lämnat EU bakom sig men med en övergångsperiod fram till den 1 januari 2021. Nu står det klart att brittiska Amazon-säljare kommer att stå inför en hel del restriktioner. Detta kommer även påverka många e-handlare som säljer via Amazon till Storbritannien.

Amazon meddelar nu, först rapporterat av marknadsplatssajten Tamebay, att de stänger sitt European Fulfilment Network (EFN) och Pan-European FBA mot Storbritannien den första januari.

Annons

För de som inte är insatta så tillåter e-handelsjätten att man som Amazon-säljare, på flera marknader inom EU, endast behöver skicka sina varor till ett Amazon-lager i ett land. Amazon kan sedan sköta distributionen automatiskt till alla EU-marknader.

Näst största marknadsplatsen

En säljare i Storbritannien behöver alltså endast skicka sina produkter till ett brittiskt lager för att sedan också sälja till Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Detta logistiknätverk kommer nu att förlora Storbritannien. Brittiska säljare kommer behöva skicka sina produkter till ett lager inom EU för att fortsätta sälja internationellt.

Konsekvensen blir samtidigt att alla e-handlare i Europa, som använder Amazons logistiktjänster för att nå brittiska kunder, nu i många fall måste dela på sitt lager, med en del i UK och en inom EU.

Enligt analysföretaget Marketplacepulse så är Storbritannien den nästa största marknadsplatsen, efter USA, med närmare 300 000 säljare.

Annons