Bring förvärvar DreamLogistics – tar upp kampen mot Postnord

Blir ny storägare i snabbväxaren.

Bring köper en majoritetsandel i den svenska snabbväxaren, TPL-bolaget DreamLogistics, som har anläggningar i Habo, Ängelholm och Borås. De förstnämnda är i full färd med att rulla ut sin nya fulfilment-tjänst, Shelfless. Bring har också den uttalande ambitionen att ta en ledande position i Sverige och Norden och det är här förvärvet kommer in i bilden.

Exakt organisering och upplägg är inte bestämt än, då vi är i den fas där vi precis har signerat och Konkurrensverket ska göra sin prövning. Men vi har en stark tro på e-handelsmarknaden och fulfilment. Vi ser den tillväxten som sker där och Shelfless är vår satsning för att möta de krav som finns i dag. Vi ser även att DreamLogistics har en stark position, ett gott renommé och en fin kundportfölj. Och tillsammans kommer vi att skapa en ännu mer slagkraftig tjänst, säger Per Öhagen, chef för e-handel och logistik på Bring, till Ehandel.

Annons

Klart är dock att DreamLogistics kommer att spela en viktig roll i Brings satsning på att nå den där tätpositionen som i dag innehas av Postnord. Där fulfilment-expansionen blir en av de viktigaste benen att stå på för speditören.

De kommer att vara med och stötta och accelerera satsningen med utrullningen i Sverige. De kommer att ha en viktig del i det. Men de kommer också fortsatt att ha sina befintliga tjänster och kunder, poängterar Per Öhagen.

Bring plockar alltså på sig en större andel av DreamLogistics. Den exakta köpesumman kommuniceras inte i dagsläget. Men resterande andel kommer att ägas av grundarna till DreamLogistics, som blir kvar i organisationen.

Vi kommer tillsammans att satsa vidare på expansionsplanen som vi båda tror mycket på. De kommer att bli viktiga för oss också med den breda kompetensen de besitter, säger Per Öhagen.

Kommer det att ske fler förvärv framöver från Bring?

Vi ska ta en ledande position i Sverige och Norden, där Shelfless är en väldigt viktig strategisk satsning för oss. Vi kommer alltid att titta framåt på intressanta, bra förvärv. Men just nu är vi glada över investeringen vi gör i DreamLogistics, som kommer att ge en god acceleration för vår strategi. Sen kommer vi att titta vidare på möjliga förvärv framåt, men det är inget som ligger i närtid.

Bring har uppenbart höga ambitioner, men man går också upp i ringen mot en riktig bjässe. Statligt ägda Postnord, som är den dominerande kraften på marknaden i dag.

När man hör sig för i branschen är det många som tycker att ambitionerna är spännande, men nästan lite galna med tanke på vilka ni konkurrerar mot. Är det med förvärv ni ska lyckas?

Annons

Lite galen måste man vara, skrattar Per Öhagen och fortsätter:

Vi har en väldigt stark tro på vad vi gör och har visat att vi har lyckats väl hittills med satsningarna i Sverige på bland annat gröna leveranser, snabba leveranser i byarna, mottagarstyrning med mera. När vi kombinerar det med satsningen på fulfilment i Shelfless blir det en väldigt kraftfull tjänst. Förvärv kan vara en viktig del för att stärka och växa vår satsning och möta både kund- och konsumentkraven. Men vi kommer även att satsa organiskt och jobba med båda de verktygen .

Hur kommer det att märkas för DreamLogistics kunder och anställda att Bring är ny storägare?

Vi ser framför oss att de får en ännu bättre och starkare samarbetspartner som skapar stabilitet i organisationen. Men också att de ser att verksamheten får en stark ägare, som vill satsa och växa. Som har de finansiella musklerna för att ta en ledande position i Sverige. Jag tror att de kommer att uppleva det som en positiv satsning och kraft, säger Per Öhagen.

Annons