Budbee öppnar upp sina skåp för alla: ”Vill driva utvecklingen”

Tar upp kampen med nya konkurrenten.

Budbees skåp kommer från och med den 1 juni att vara tillgängliga för alla fraktleverantörer att använda. Beskedet kommer efter att konkurrenten iBoxen lanserat sin oberoende skåpmodell, som också är möjlig för alla aktörer att ansluta sig till.

LÄS ÄVEN: Uppstickarens första avtal på plats - ska placera ut 50 000 skåp

Annons

Precis som iBoxen väljer nu Budbee att upplåta sin infrastruktur till andra logistikaktörer. Det gör det möjligt för slutkonsumenten att få varan levererad till ett BUdbee-skåp, även om e-handlaren i fråga inte har avtal med Budbee. De externa aktörer som vill frakta till ett Budbee-skåp bokar helt enkelt en lucka, det vill säga samma upplägg som iBoxen erbjuder.

Budbees vd Fredrik Hamilton understryker att företaget ännu inte har något avtal med någon annan logistikaktör på plats, men att tjänsten är på gång att rullas ut.

Det är något vi har tänkt på en längre tid, säger han och hänvisar till USA, där det enligt honom är vanligt med oberoende paketskåp.

Så det är bara en tidsfråga till det kommer hit också och då vill vi självklart vara med och driva utvecklingen även i den delen.

Budbee är i dag verksamma i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna och sedan ett par veckor tillbaka även i Belgien. Företaget, som kanske främst förknippas med hemleveranser, har hunnit med att placera ut ungefär tusen paketskåp sedan den delen av verksamheten drogs igång 2020.

Skåpen är utplacerade i samtliga marknader utom Belgien, även om den stora majoriteten av dem finns i Sverige. Det nya upplägget med oberoende skåp kommer - åtminstone inledningsvis - bara att gälla i Sverige.

Vi är störst på hemleveranser och har en ambition om att vara störst även inom paketskåp och då är det ett naturligt steg att öppna även för andra aktörer, avslutar Fredrik Hamilton.

LÄS ÄVEN: PostNords besked i skåpkriget: "Rent principiellt är svaret inte nej"

Annons

Annons