Budbees böter vid förseningar: ”Absurt kort om tid”

Pressade förare hinner inte ta rast.

Förare som är försenade till sin körning kan bli en dyrköpt historia för åkerierna. I kontrakt mellan Budbee och ett av åkerierna som last mile-bolaget anlitar kan det då utgå böter för de sistnämnda, rapporterar Breakit.

Enligt sajten ska det röra sig om 500 kronor vid en minuts försening, 1 500 kronor vid mer än 20 minuter och 5 000 kronor vid mer än en timme. Det leder till svåra arbetsförhållanden för buden.

Annons

Det är absurt kort om tid, förarna hinner så gott som aldrig leverera enligt tidsplanen. Våra förare tar inte rast, för då hinner de inte enligt schema, säger en källa till Breakit.

Om förseningen uppstått på grund av oförutsedda händelser, som föraren ej kunnat påverka, slipper dock åkeriet böterna.

"Tycker det är bra"

Enligt Budbee själva har dock inga böter delats ut på över ett år. Däremot har man inga planer på att ändra upplägget med avdrag.

Vi tycker att det är bra att vi och våra underleverantörer har ömsesidiga avtal, så att vi lever upp till vad vi lovar varandra, skriver Ann Sonne, kommunikationschef på Budbee.

Fackförbundet Transport å sin sida är inte glada över den här typen av avtal. De menar att risken är att buden blir pressade av sina chefer och kanske rentav bryter mot trafikregler, på grund av stressen.

Det är en väldigt smutsig bransch. Just det här med böter är avtalat mellan budbolaget och åkeriet, men i förlängningen så påverkas våra medlemmar, eller det som skulle kunna vara våra medlemmar, förarna, säger Claes Thim, ombud på Transport.

Annons