Butiker i Australien har svårt att konkurrera med E-handeln

Flera fysiska butiker i Australien har börjat med något som de kallar "Fitting fee". Detta går ut på att kunder som kommer in och provar artiklar, oftast plagg eller skor, får betala en avgift om de sedan inte köper något.

I till exempel butiker som säljer artiklar för vintersport, pjäxor och liknande, måste man ofta betala en avgift på 50 dollar om man inte köper pjäxorna efter det att man provat dem. Avgiften har införts efter det att butikerna upptäckt att kunder kommer in och provar artiklar men att de sedan slutför köpet över nätet istället.

Annons

Även om det i första hand är butiker som säljer vintersportartiklar som börjat med denna "Fitting fee" tros detta sprida sig till andra specialiserade butiker som blivit usatta för hård konkurrens av e-handeln.

Då utländska nätbutiker ses som det största hotet, då de slipper vissa taxeringar, kräver nu de fysiska butikerna, i Australien, att det ska införas hårdare taxering av denna import till slutkund. Tydligen slipper utländska butiker betala en stor del av tull och moms om varorna som skickas kostar under tusen dollar.

"Konsumenter går in i butiker och provar märkeskläder som de sedan går ut och köper på nätet, ifrån USA, för att slippa tull och moms", säger International Fashion Groups VD, David Mendels, till tidningen The Weekend Australian.

Det känns som att den fysiska handeln i Australien går lite fel väg i detta ärende, även om de står inför ofördelaktiga taxeringslagar gentemot e-handeln. Undersökningar i Sverige har dock visat på det motsatta beteendet hos konsumenter, att de gör efterforskningar på nätet men sedan handlar i en fysisk butik.

Källa (theaustralian)

Annons