Butiksdöden: “Det högsta antalet konkurser på över femton år“

Anledningen: “Effektivare e-handelslösningar och dyra lokaler”.

Två kreditupplysningsföretag, UC och Creditsafe, har idag vägt in i frågan om antalet konkurser som tar plats i vårt avlånga land. Båda företagen konstaterar att konkurserna ökade rejält under september.

UC:s statistik visar att konkurserna ökade med 10 procent i september, jämfört med samma period i fjol. Creditsafe instämmer och sammanställer siffran till 11 procent.

Annons

Efter fyra månader med en positiv utveckling av minskade konkurser, ser vi i september en ökning av konkurser med 11 procent jämfört med samma period förra året. Att denna septembermånad har det högsta antalet konkurser på över 15 år är också anmärkningsvärt, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

"Konsumtionsmönstret har förändrats snabbt"

Enligt UC så ser de en extra dyster utveckling för just detaljhandeln. En bransch som fått se antalet konkurser öka med 44 procent.

Allt effektivare e-handelslösningar och dyra lokaler är några faktorer som ligger bakom butiksdöden. Våra konsumtionsmönster har förändrats snabbt. Enligt en ny rapport från Klarna är söndagskvällar den tid vi handlar mest och då har inga fysiska butiker öppet. Nyligen gick brittiska Thomas Cook i konkurs som en konsekvens av förändrade konsumtionsmönster. Fysiska resebutiker blir överflödiga när köpen genomförs i realtid, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Både UC och Creditsafe konstaterar att september bryter en trend. Antalet konkurser för helåret har nämligen minskat med runt 1 procent.

LÄS ÄVEN: 5000 butiker försvann och 11000 till är på väg bort

Annons