Caliroots tar in kapital och köper upp Andmotion

Streetwear-bolaget Caliroots som har tre fysiska butiker och en webbutik köper upp e-handlaren Andmotion. Det efter att man tagit in kapital från de e-handelsfokuserade investerarna Verdane och eEquity.

Caliroots grundades 2003 och har förutom tre fysiska butiker även en e-handel om säljer över hela världen. I år väntas Caliroots omsätta cirka 100 miljoner kronor, merparten utanför Sverige, och tillväxten har på senare år skett med fokus på Europa.

Nu tar man in 20 miljoner kronor i en riktad nyemission från de e-handelsfokuserade investerarna Verdane och eEquity. Grundarna Andreas Koschnike och Per Norell jobbar kvar och kommer fortsatt vara majoritetsägare.

Annons

– Med några expansiva år bakom oss, så känns det mycket bra att få in både kapital och ett stort kunnade i hur man bygger stora, välskötta e-handelsbolag, säger Andreas Koschnike VD och grundare på Caliroots.

Ska bli bäst i Europa

Verdane och eEquity var själva involverade i en affär tidigare i veckan då eEquity sålde delar av sin e-handelsportfölj till branschkollegan Verdane. Bland bolagen som berördes av affären fanns just Caliroots och i samband med det gick Verdane alltså även in med tillväxtkapital i bolaget.

– Cali är det mest nischade Svenska e-handelsbolaget inom Streetware och har möjlighet att utnyttja denna starka position för internationalisering. Vi ser stor potential och efter att ha gjort resan ett flertal gånger tidigare kommer Verdane in med en lång lista av konkreta förslag på åtgärder som ska ta Cali från dagens cirka 100 miljoner kronor i omsättning till en halv miljard, säger Staffan Mörndal på Verdane Capital.

Med det nya kapitalet vill Caliroots säkerställa närvaron både i de nordiska länderna och vidare ner i Europa. Målet är att bli den bästa streetwearbutiken online på den europeiska marknaden.

– Hittills har vi endast marknadsfört oss ytterst blygsamt. Vi ser fram emot att de närmsta åren kunna bygga vidare Caliroots tillsammans med Verdane och eEquity och deras mentorsskap till en ledande position i Europa, säger Andreas Koschnike.

Norden nästa för Andmotion

I samband med affären köpte Caliroots även upp Andmotion.se. En nätbutik som grundades 2010 med konfektion för snösporter, fast då under namnet, Snowandmotion. Bakom satsningen låg investmentbolaget eEquity som specialiserat sig på näthandel.

Annons

Några månader senare startades systerbutiken Beachandmotion, men att jobba med två olika sajter blev omständligt. Därför valde man i våras att slå ihop sajterna och byta namn till Andmotion. Nu köps man alltså upp av Caliroots.

– Vi har med Caliroots visat att det går att driva e-handel med tydligt nischat fokus och starkt management, som ger både tillväxt och vinst. Andmotion.se kommer att drivas som ett dotterbolag till Caliroots, säger Andreas Koschnike.

Och nu planeras en expansion till de övriga nordiska marknaderna under vintern 2013/2014. Andmotion tillskjuts både nytt kapital och förstärkning på personalsidan för att säkra fortsatt tillväxt.

– Andmotion har lyckats lansera sig som ledande inom alpina produkter på nätet där omsättningen har gått från 5,3 miljoner kronor 2011, 13,1 miljoner kronor 2012 till 13,4 miljoner kronor för de första 7 månaderna i år. Det känns fantastiskt att Andmotion nu blir en del av Caliroots som har lyckats att kombinera en snabb tillväxt med god lönsamhet där Andmotion kommer att fortsätta att satsa på alpint, vattensport och träning. Vi har även investerat mer kapital i Caliroots som har ett imponerande management team där vi ser en betydande uppsida inom både streetmode och alpint, säger Patrik Hedelin, medgrundare eEquity.

 

Källor: Press
På bild: Andreas Koschnike

Annons