Det så kallade tillgänglighetsdirektivet – eller EU Accessibility Act – klubbades igenom redan 2019. Syftet med direktivet är att göra produkter och tjänster mer tillgängliga för alla – till exempel måste sajter vara utformade på ett visst sätt för att personer med synnedsättning också ska kunna bruka dem. Något som kommer att ställa nya krav på svenska e-handlare.
Den 28 juni 2025 kommer direktivet att förvandlas till svensk lag och påverka de inhemska handlarna.
Kan försämra trovärdigheten för varumärket
Men frågetecknen har varit många kring vad som egentligen krävs för att leva upp till direktivet. Den ansvariga myndigheten – Post- och Telestyrelsen – har besvarat vissa frågor, men har inte presenterat den vägledning man från början lovade. Något som har lett till frustration bland handlare, eftersom de kan straffas hårt om direktivet inte efterlevs.
”Framför allt handlar det om böter, minimum 10 000 och ett maxbelopp på 10 miljoner kronor, vilket självklart kan vara mycket pengar för många. Utöver det finns en risk att man hamnar i blåsväder medialt, vilket försämrar trovärdigheten för varumärket. Så det finns både ekonomiska och varumärkesskadande aspekter att ta hänsyn till”, säger Johan Hetting.
Enligt Johan Hetting har Svensk Handel dagligen fått förfrågningar om vad som egentligen gäller efter den 28 juni. Hur mycket kommer handlare att behöva anpassa sig för att inte riskera viten?
LÄS MER: Så gör ni er redo inför den 28 juni
”Eftersom Post- och Telestyrelsen inte kom ut med en egen vägledning fick vi utforma en själva. Vi bildade en arbetsgrupp med drygt 30 svenska bolag, där vi har diskuterat vilka utmaningar som finns. Utifrån det tog vi fram vår guide som släpptes i mars”, berättar Johan Hetting.
Många företag är glada över att de nu fått en vägledning
Ett av företagen i arbetsgruppen var e-handlaren Boozt.
”Tillgänglighetsdirektivet har funnits på vår radar länge, och det finns en stor acceptans för att det är ett bra initiativ. Men vi ställdes tidigt inför problematiken kring vad vi egentligen behöver göra för att leva upp till kraven. Vi sysslar med utveckling på daglig basis, så att anpassa vår sajt är inte problemet. Den stora frågan är hur högt man måste lägga ribban som företag”, säger Johan Mikaelsson, chefsjurist på Boozt.
Han är tacksam för att Svensk Handel tog initiativet och koordinerade en arbetsgrupp för att guida de svenska e-handlarna.
”Svensk Handel har rätt kompetens för att granska lagstiftningen, och jag tror att många företag är glada över att de nu fått en vägledning. Bolag som tidigare har stått helt svarslösa inför hur man ska ta sig an det här har nu fått en språngbräda för att anpassa de mest grundläggande delarna. Sedan får vi se hur lagen kommer att utvecklas över tid, och vad som anses rätt och fel enligt direktivet”, säger Johan Mikaelsson.

Så vilka är egentligen de viktigaste delarna ni som e-handlare måste ha på plats innan den 28 juni?
Här är några av Svensk Handels rekommendationer:
- Gör webbplatsen navigerbar med skärmläsare
Säkerställ att alla funktioner går att nå med tangentbord och att bilder och knappar har beskrivande alt-texter. - Kontrast och läsbarhet
Använd tydlig färgkontrast mellan text och bakgrund. Undvik ljusgrå text på vit bakgrund eller liknande svaga kontraster. - Zoom och responsiv design
Webbplatsen ska fungera väl när en användare förstorar texten eller använder inbyggd zoom i webbläsaren – utan att innehållet försvinner eller blir oläsligt. - Texta allt videoinnehåll
Allt förinspelat videomaterial som förmedlar viktig information ska ha undertexter. - Undvik endast ljudbasad kommunikation
Viktig information ska inte enbart kommuniceras via ljud (t.ex. en ljudsignal vid köp) – ge alltid visuell återkoppling. - Undvik tidspress och små klickytor
Låt användaren själv styra tempot på sajten. Undvik tidbegränsade moment vid exempelvis inloggning. Säkerställ att knappar och klickytor är tillräckligt stora och inte för tätt placerade. - Tillgängliga kontaktvägar
Erbjud flera sätt att kontakta er kundtjänst – exempelvis e-post, chatt och telefon. Dessa kontaktmöjligheter ska också vara tillgängliga med hjälpmedel.
BLI MEDLEM: Så kan Svensk Handel hjälpa ditt bolag