Cityorganisationerna ryter till: “Coronastödet fungerar inte”

Ska konfrontera Näringsdepartementet idag.

Enligt Näringsdepartementet, som hänvisar till egna undersökningar, så ska coronastödet till handeln fungera. Nu har 33 cityorganisationer genomföra en egen undersökning bland sina medlemsföretag och kommit till en annan slutsats.

8 av 10 upplever att stöden fungerar dåligt och en majoritet upplever handläggningstiden som ett stort problem. Ett exempel på ett stöd som fungerat dåligt är hyresstödet, där regeringen lagt över ansvaret på enskilda fastighetsägare att agera bank. Trots den breda kritiken har stödet i sin nuvarande form förlängts, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande.

Annons

"Om det ska finnas något att återstarta"

Organisationerna menar på att stöden helt enkelt inte har nått fram och att man behöver göra flera justeringar i upplägget för att få fart på handeln.

LÄS ÄVEN: Utskällda coronastödet förlängs: “Har helt enkelt inte fungerat”

Alla goda krafter behövs i detta, det går att göra tillsammans, men då behöver regeringen ha örat mot marken och lyssna på vad näringslivet i stadskärnan säger, och viktigast av allt, agera på det! Om det ska finnas något att återstarta efter pandemin måste stöden vara ändamålsenliga och utbetalningarna måste fungera, skriver organisationerna.

"Regeringens tur att hålla i och hålla ut"

Cityorganisationerna kräver att det blir lättare att söka stöden och att man jobbar med efterkontroll istället för förkontroll, så att utbetalningarna sker utan dröjsmål. Man ser gärna också att stöden fortsätter även efter att restriktionerna släppts.

Staten måste ta sitt ansvar och vara långsiktiga med sitt stöd. Nu är det regeringens tur att hålla i och hålla ut så att företagen klarar en omstart när pandemin klingar av, säger Hanna Candell, vd på Helsingborg City.

Stadskärnorna träffar Näringsdepartementet under eftermiddagen idag och ska då diskuteras stödpaketen.

Annons