Clas Ohlson laddar för framtiden – blir storägare i reservdelsexpert

”Stärker vår position”

Clas Ohlson köper 91 procent av aktierna i Spares Europe AB som bland annat har e-handlare som Teknikdelar och Batteriexperten i portföljen.

Säljare är riskkapitalbolaget Verdane som varit huvudägare i bolaget sedan 2018. Köpeskillingen uppgår till 430 miljoner kronor. Utöver det tillkommer en tilläggsköpeskilling på upp till 225 miljoner kronor, baserad på utveckling och lönsamhet.

Annons

Förvärvet stärker vår position när det gäller både tillbehör för elektronik och reservdelar. Med Spares adderar vi dessutom batterier till mer än 200 000 elektroniska apparater och kan flytta fram vår position som batteridestination, säger Clas Ohlsons vd, Kristofer Tonström, i en kommentar.

Separat dotterbolag

Clas Ohlsons egen reservdelsaffär växer enligt bolaget kraftigt och med köpet av Spares kan bolaget växla upp den delen av verksamheten ytterligare.

Spares har en imponerande historik av lönsam tillväxt och verkar med en hållbar affärsmodell i en intressant del av marknaden, med exponering mot såväl privatkunder som företag och organisationer, kommenterar Kristofer Tonström.

Spares grundades 2012 av bröderna Talal och Michel Alshammari och har i dag 75 anställda med huvudkontor och logistikcenter i Malmö. Försäljningen sker huvudsakligen i Sverige, Norge, Danmark och Finland men man har även närvaro i Tyskland och Nederländerna. Bolaget har även viss försäljning till företagskunder runt om i Europa.

Under den oreviderade tolvmånadersperioden som slutade den 30 juni 2023 omsatte Spares cirka 820 miljoner kronor med ett justerat EBITA-resultat på cirka 49 miljoner.

Spares kommer att konsolideras i Clas Ohlson men drivas som ett separat dotterbolag i koncernen.

Att bli en del av Clas Ohlson kommer innebära nya möjligheter att växla upp verksamheten, dra nytta av Clas Ohlsons storlek men också bidra med det vi kan bäst och som gjort att vi byggt upp en ledande kategoriexpert inom tillbehör, reservdelar och batterier, säger vd:n och grundaren Talal Alshammari, i en kommentar.

Annons
Annons