Clas Ohlsons distanshandel står stilla inför julen

Butikskedjan Clas Ohlson rapporterar ett bra resultat för andra kvartalet (126 miljoner, aug-okt) och försäljningen har ökat med 4 procent i butik. Distanshandeln och där i e-handeln verkar dock stå helt stilla.

Totalt omsatte Clas Ohlson 1678 miljoner kronor andra kvartalet, jämfört med 1614 samma period förra året. Lika bra går det dock inte för e-handeln. Distanshandeln för andra kvartalet (aug-okt) ska nämligen ha landat på 28 miljoner, jämfört med 31 miljoner föregående år.

Clas Ohlson nämner gärna förra årets e-handelslansering i samband med siffrorna för distanshandeln.

Annons

"Distanshandeln under föregående år påverkades av lanseringen av den nya e-handelsplattformen med olika öppningserbjudanden."

Halvåret maj till oktober skall även det ha sett en minskad distanshandel, från 60 miljoner föregående år till 52 miljoner i år. Detta samtidigt som butikerna även här ökade försäljningen med 4 procent till 3184 miljoner.

Clas Ohlsons nya e-handel lanserades i april 2012 och följdes av en försäljningsökning. Att hela 2012 skulle ha påverkats av lanseringen känns dock inte rimligt.

Helt stilla i november

Samtidigt tycker man att nätbutiken borde växa ordentligt av sig själv om de fysiska butikerna och e-handeln jobbade i synergi. Oavsett anledning känns det i alla fall som att Clas Ohlsons nätbutik står still på en marknad där vi annars har en tvåsiffrig tillväxt.

Detta förstärks även av siffrorna efter periodens slut, under november, där försäljningen i butik ökat med 6 procent, medan distanshandeln stod helt stilla på 13 miljoner jämfört med 2012.

Förhoppningsvis kan Clas Ohlson få snurr på nätförsäljningen igen nu under december. Nästa år väntar en lansering av e-handeln i Tyskland, om allt vill sig väl.

Det ska dock nämnas att den ökade försäljningen i butik och framförallt resultatförbättringen (+23 procent för andra kvartalet) har tagits emot med jubel och aktien har i skrivande stund stigit med 11 procent, så man kanske inte ska oroa sig över distanshandeln.

Annons

 

Källa: Press

Annons