Coop-chef slingrar sig in i växtjätten – blir vd för Plantagen

Jesper Lien blir den fjärde vd:n sedan 2019.

Jesper Lien har utsetts till ny vd i Plantagen Group. Han tillträder på måndag.

Han kommer närmast från rollen som Chief Commercial Officer (CCO) i samma bolag. Han har lång och bred erfarenhet från ledande befattningar inom nordiska och europeiska detaljhandelsföretag. Hans tidigare erfarenheter omfattar bland annat rollen som vd för Coop Danmark samt rollen som CCO för B&Q som är Storbritanniens största DIY-kedja.

Annons

Plantagen är inne i en spännande fas och jag är glad över att Jesper Lien tackat ja till att leda den fortsatta utvecklingen. Med sin gedigna erfarenhet från ledande befattningar inom detaljhandeln får vi en erfaren och operativt stark vd, säger Anders Slettengren, styrelseordförande i Plantagen och President Business Area Consumer på Ratos.

Ska bli Nordens härligaste växthus

Jag ser verkligen fram emot att leda Plantagen på den fortsatta tillväxtresan. Det är med glädje och ödmjukhet jag tackat ja till att bli ny vd. Vår vision är att vara Nordens härligaste växthus. Det innebär att erbjuda kunder inspiration, kunskap och verktyg för att lyckas med ett växande liv och att kunderna därför ska välja oss före konkurrenterna. Vi har kommit en bra bit på väg och jag ser att Plantagen har framtiden för sig. Nu ser jag fram emot att växla upp tillsammans med mina kollegor, säger Jesper Lien, tillträdande vd.

Nuvarande vd Nina Jönsson kommer att gå vidare till nya utmaningar utanför Ratosgruppen.

Hon är inte den första vd:n för Plantagen som suttit relativt kort tid på vd-posten. När Nina tillträdde för två år sedan blev hon den tredje vd:n på bara några år att leda växtkedjan. Vd:n före henne, Olav Thorstad, tillträdde hösten 2019 innan han sju månader senare byttes ut. Dessförinnan var det Daniel Julin som lämnade i februari 2019

Vi vill tacka Nina Jönsson för hennes tid som vd på Plantagen, men också för hennes totalt sju år som vd för bolag inom Ratosgruppen. Hon är en skicklig ledare som skapat förbättrad lönsamhet med kunden och medarbetarna i fokus. Vi önskar henne varmt lycka till i framtiden”, säger Jonas Wiström, vd och koncernchef för Ratos.

Annons