Coops unika satsning – först med fruktskanner: ”Perfekta avokadon”

Ska minska matsvinnet.

Vi klämmer och känner. Vrider och vänder. Är den verkligen mogen? Eller är den snarare övermogen? Det är frågor vi nog alla har ställt oss i matbutiken. Det är ibland rätt svårt att bedöma en avokados mognadsgrad.

Men nu vill Coop räta ut alla frågetecken – med hjälp av ny skanningteknologi.

Annons

Från mitten av juli månad kommer Coop placera ut sammanlagt åtta avokadoskanners i sina butiker, från Luleå i norr till Lund i söder. Via skannern kommer Coops kunder kunna se om avokadon är redo att äta samma dag, om några dagar eller bör mogna hemma en längre tid, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Därmed blir Coop först i landet med den här typen av frukt- och gröntskanning.

Skannern tittar på det spektrala fingeravtrycket för en avokado, jämför den med data som samlats in med dess egen databas och avgör då hur mogen frukten är och skickar sedan tillbaka informationen som då syns på skärmen för kund eller butiksmedarbetare, kommenterar Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige.

Skannerfunktionen har tidigare testats i Holland och Schweiz och där uppnått hög kundnöjdhet, enligt Coop.

Vi har gått från 120 ton till 4 ton matsvinn senaste åren, men i dagsläget ligger vi tyvärr på 8 procent waste på alla inköp av avokado. Med detta hjälpmedel så minskar vi definitivt detta tal, så det här blir kanon. Alla vill ju ha den perfekta avokadon, och nu kan Coops kunder få det, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby som blir en av åtta utvalda Stora Coop som erbjuder avokadoskannern under en testperiod om sex månader, avslutar Elise Andersson.

Annons