Covid-utbrottet i Kina kan slå mot varutillgången – igen

Fabrikerna har stoppats helt.

Den kinesiska staden Shenzhen har infört lockdown då andelen covid-19-fall ökat markant den senaste tiden. Och det får nu konsekvenser på nytt för varutillgången. En rad större fabriker återfinns nämligen här och bland de som nu drabbas hittar vi såväl Apple som Amazon. Foxconn, som tillverkar både Iphones och andra Apple-produkter har stoppat sin tillverkning i landet och försökt styra om den till andra fabriker.

Här finns även ett gäng fabriker som producerar varor som säljs hos Amazon och Walmart, som nu vackert får vänta på dessa produkter.

Annons

Shenzhen har tryckt på pausknappen och stoppat all verksamhet i nästan alla sektorer, säger Wang Xin, chef för Shenzhens gränsöverskridande e-handelssällskap, till Time.

Kinesiska återförsäljare blivit en grundpelare för många globala, digitala marknadsplatser då billigare varianter av vardagsprodukter som mobilladdare och sneakers är hett efterfrågat världen över.

Amazon själva väntar sig dock kunna parera någorlunda för det tillfälliga avbrottet.

Vi tror inte att det kommer att ha någon större påverkan på vår affär, säger Maria Boschetti, talesperson på Amazon.

"Får inte göra något"

Nedstängningen väntas lyftas den 20 mars, men kinesiska myndigheter ska också ha sagt att vissa fabriker kan hållas igång under lockdown. Men då under förutsättningen att det sker i en bubbla - där man inte träffar utomstående mellan arbetspassen - och att de anställda testas dagligen.

Enligt Wang Xin verkar det dock vara lite si och så med den saken.

Även om du verkar i de områden som inte haft några allvarliga fall, så får du inte göra någonting just nu.

Annons
Annons