Cykelringen räddas av e-handeln: ”Det måste få ta sin tid”

"Omsättningen är något helt annat nu".

Cykelringen, kedjan som grundades 1980, har varit en bred och etablerad cykelkedja i Sverige. Under de senaste tio åren har dock allt fler butiker fått stänga igen och idag har man endast två butiker kvar i Stockholm.

Butikerna drivs som som egna bolag men har ett gemensamt moderbolag där grundaren Göran Duhrin är vd.

Annons

När den senaste butiken gick i konkurs berättade konkursförvaltaren Anders Martens att anledningen är den växande e-handelskonkurrensen.

Folk köper sina cyklar på nätet nu, medan de bara går in och kikar i butikerna. Som jag förstått det har de försökt göra om verksamheten till mer av en verkstad, sa han till Breakit.

Nu har företaget gjort en ordentlig comback med en nylanserad e-handel och en uppdaterad strategi. Butikerna ska bli cykelverkstäder och försäljningen ska främst bedrivas online.

De stora butiksytorna som vi har haft fungerade bra när hyrorna var lägre och när folk fortfarande gillade att handla i butik. Fastighetsägarna har satt orimliga hyror. Till oss sa de att andra stod på kö för att få lokalerna, men ett halvår efter att vi lämnat är de fortfarande tomma, säger Göran Duhrin till Breakit.

I år siktar man på att öppna fyra nya verkstäder som ska fungera som servicebutiker, där man bland annat kan montera cyklar som man har köpt på nätet.

Att serva, sätta ihop cyklar och fungera som ett utlämningsställe kräver mindre lokaler eftersom man inte måste ha ett fysisk lager på samma sätt, säger Göran och fortsätter:

Jag ser väldigt positivt på det här, omsättningen är något helt annat nu än för något år sedan. E-handelssatsningen måste få ta sin tid.

Annons
Annons