Skatteverket talar ut – därför jagas e-handelsbuden

"Kommer att pågå hela året".

I går meddelade Skatteverket att de inleder en granskning av matbuden på plattformarna Foodora, Uber Eats, Wolt och Bolt. När vi i dag får svar från myndigheten berättar de att det inte är bolagen i sig som är under lupp, utan de aktörer de använder.

Det rör sig alltså om allt från bud med F-skatt, till rena budföretag.

Annons

Man har bland annat inte redovisat inkomster och utbetalningar av löner, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av kontrollen på Skatteverket, till Ehandel.

Den tidigare nämnda kvartetten kan dock bli föremål för granskning, beroende på var utredningen tar vägen. Men i dagsläget är det mellanhänderna man främst riktar in sig på.

I dagsläget har vi bara den inriktningen, mot budföretagen. Men utredningen kommer att pågå hela året så det är omöjligt att säga hur omfattande den kommer att bli. Sen kan man generellt säga att det finns inga företag som inte riskerar att granskas av oss, oavsett om det är inom ramen för den här utredningen eller någon annan.

Ni nämner bland annat att det rör företag registrerade i utlandet. Är det främst där ni anser att det fuskas, eller är det över hela skalan?

Det är det alldeles för tidigt i utredningen för att säga.

Varför går ni ut redan nu och säger att ni ser både medvetet fusk och omedvetna fel? Det är väl relativt ovanligt i ett så tidigt skede av en granskning?

Vi vill informera att vi kontrollerar och varför. Det är på grund av att vi fått indikationer av transportbranschen, externa tips och genom allmän omvärldsbevakning. Vi vill informera att vi kontrollerar och att vi hittills sett en del skattefusk.

Riskerar det inte att försvåra arbetet för er att gå ut med det så tidigt?

Annons

Man får en chans om man känner att man inte gör rätt för sig att göra det, innan vi börjar granskningen - om man känner att man ligger i riskzonen, säger Emma Lindmar Viberg.

Annons