Därför satsar allt fler e-handlare på SaaS

Molnbaserade tjänster som affärsmodell blir allt vanligare. Fler nordiska större och snabbt växande e-handelsbolag ser också vinsterna med en SaaS-lösning framför en on-prem-lösning. Och fördelarna med SaaS är många.

Utvecklingen inom e-handel går i rasande fart. De geografiska gränserna blir mindre viktiga för konsumenterna, vilket gör att varumärken har möjligheter att skala sin försäljning på flera marknader. Köp sker också allt oftare via mobiltelefonen och direkt mellan varumärke och kund utan mellanhänder.

Inom e-handel i norden är trenden tydlig: allt fler stora bolag väljer att hyra sin e-handelslösning via en molntjänst, ofta kallad Software as a Service (SaaS). Men vilka fördelar finns det egentligen med en Saas-tjänst jämfört med om du bygger eller köper din e-handelsplattform? Det är den vanligaste frågan en VD eller IT-chef ställs inför upphandling av molntjänster.

Rikard Andersson, CCO på Jetshop , förklarar:

– När man startar en e-handel finns det ofta två vägar att gå. Antingen väljer IT-chefen teknik och bygger webbshopen från scratch.

Ett annat alternativ är att man hyr en färdig molnlösning och delar funktionalitet med andra företag som har liknande behov, en så kallad SaaS-lösning. Den senare innebär många fördelar för företag som vill ha en modern, problemfri och kostnadseffektiv onlineförsäljning, säger han.

En vanlig missuppfattning är att en SaaS lösning är låst i sin funktionalitet, men så är det inte. Med ett öppet front-end ramverk får du flexibilitet att anpassa din e-handel efter dina behov, tillsammans med de öppna APIerna. En annan missuppfattning är att SaaS endast passar mindre e-handlare, så är det absolut inte, många av de riktigt stora e-handlarna i Norden och övriga världen kör sin e-handel på en SaaS-plattform.

Många fördelar med SaaS

SaaS-lösningar passar både företag som saknar egen IT-organisation och företag som vill fokusera på att på att öka försäljningen online – utan att behöva lägga interna resurser på att utveckla, underhålla och uppdatera e-handelsplattformen. Med SaaS behöver IT-avdelningen exempelvis inte lägga tid på saker som Googles versionsuppdateringar, när lagstiftningar som GDPR ändras eller när tredjepartsapplikationer som Klarna, PostNord eller ERP uppdaterar sina API:er och släpper nya funktioner.

En SaaS-lösning ger också hög säkerhet eftersom säkerhetsskanningar, patchar och uppdateringar av operativsystem sköts av SaaS-leverantören. En annan styrka med en molntjänst är tillgängligheten. Den kan nås överallt, utan VPN och brandväggsöppningar.

Få kontroll över din total cost of ownership

En av de största fördelarna med SaaS är att du som är företagsledare får total kontroll på plattformens ägandekostnad. Med en så kallad true SaaS-lösning bör alla kostnader för uppdateringar, feature-releaser och bugghanteringar ingå i månadshyran[SB3] . Men också tillgången till teknisk support påverkar total cost of ownership.

– Din personal har kanske frågor om planerade kampanjer, behöver teknisk rådgivning eller bara vill ha ett extra kontrollerande öga inför publicering av nytt innehåll på webbplatsen. Här är valet av e-handelspartner avgörande för hur stora dina löpande kostnader blir, säger Rikard Andersson.

Han ser tydliga kopplingar mellan företag som investerar i det som utvecklar affären, det vill säga varumärket och kundrelationerna, och framgångsrik e-handel. Även en kort time to market är avgörande för varumärken som vill öka sin försäljning.

– Vi har hjälpt ledande varumärken att öka sin försäljning med flera hundra procent genom att lansera en e-handel på modern teknik, med rätt tredjepartsfunktionalitet och med hög prestanda. Det är onödigt att retailers fastnar i komplexa IT-arkitekturer, kostsamma versionsuppdateringar och dyra konsultarvoden när det finns moderna SaaS-plattformar som gör att företaget kan fokusera på det som gör att varumärket sticker ut, säger Rikard Andersson.

Så får du en modern och kostnadseffektiv e-handel med true SaaS

Läs mer om fördelarna med SaaS i vår guide ”Delningsekonomi för snabbväxande retailers och brands” som du kan ladda ner här.