Search
Close this search box.
ANNONS

Därför satsar Apotea på robotarmar: "Har inte influensa"

Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Snabba plockrobotar har givit mersmak hos nätapoteket.

ANNONS

Apotea blev först i världen med att integrera en robotarm med Autostores lösning i maj 2022. Plockroboten har gjorde sådant avtryck att man nu, ett år senare, är uppe i fem stycken.

Autostores robotar ser till att varorna kommer ut till plockstationen och där väntar alltså "plockoboten" redo att packa paketen som ska ut till kunderna.

Det är roligt att det fungerar. En Autostore gör halva jobbet. Men integrerar man en plockrobot i lösningen så görs hela jobbet. Hela modellen att investera i en Autostore blir typ dubbelt så bra. Mycket i samhället går ut på att man ska ta fram någonting, man ger saker till maskiner eller lyfter fram saker och sätter dem i position, som kassapersonalen i en butik. Det kan denna robot göra trots att ena orden inte är den andra lik, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, i ett uttalande.

En robotarm kan enligt Apotea själva göra 350 till 400 plock i timmen, jämfört med en människas 200 till 250. Färdigoptimerad ska den nå 600 till 800 plock i timmen.

Roboten har inte maginfluensa, förkylning, vabuari eller ens en fikarast. När vi tar en fikarast sätter vi igång roboten och så går vi därifrån. De kör vidare på rasterna och fyller alla banor. Så kommer vi tillbaka och sätter igång alla banor igen. Robotar är inte alltid snabbast i stunden. Jag kan gå ner och plocka snabbare, men hur många minuter orkar jag det? Det stora är att du har en robot som plockar fort och rätt, och gör det 24 timmar om dygnet, säger Pär Svärdson.

"Blivit utbildad robotoperatör"

Många ser här förstås att robotarna kan komma att ersätta människorna, men så behöver inte vara fallet. Det kan istället handla om att handpåläggningen blir en annan, snarare än att fylla upp paket med varor.

Våra medarbetare tycker att det här är roligt och spännande, de får ett mer innehållsrikt arbete. De kan gå från ett relativt enkelt och monotont jobb, så får de en utbildning och blir robotoperatör. Hos oss är det många som får sitt första jobb, istället för att i cv skriva att jag har packat paket så står det att jag blivit utbildad robotoperatör, säger Pär Svärdson.

Han tror även att vi kommer att få vänja oss vid utvecklingen.

Automation är något som vi har hållit på med väldigt lång tid. Och jag tror att det är få som tycker att det är märkligt att man har en traktor på åkrarna, man kunde ju haft en häst. Dessutom är ROI:t (return on investment, reds anm.) väldigt kort, den är under ett år för oss, säger Pär Svärdson.

Dela artikeln: