Därför vägrar svenskarna klicka hem begagnat: ”Avgörande”

Det här kan få dem att tänka om.

Trots årliga rapporter om att svenskarna kan tänka sig att handla julklappar second hand, så ser verkligheten ut att vara en annan. I alla fall när det kommer till begagnad elektronik.

Enligt Refurbed, som nyligen slog sig ned i Sverige, så ratar åtta av tio svenskar begagnade elektronikprylar som julklapp. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av den internationella marknadsplatsen för renoverade produkter.

Annons

En anledning till det är att man helt enkelt inte tänker ge bort någon elektronikpryl alls i julklapp, vilket hela 64 procent svarar. Men 24 procent säger att man väljer bort det på grund av oro för bristande säkerhet och kvalitet.

Att utnyttja den fulla livslängden på elektronik minskar både utgifter och klimatpåverkan, två saker som är viktigt för många idag. Vår undersökning visar dock att oro över kvalitet och säkerhet spelar en avgörande roll när man väljer mellan nytt och begagnat, säger Therese Almqvist, marknadschef på Refurbed, i ett uttalande.

Det finns även en känsla av lägre status här. För 8 procent säger att det skulle kännas snålt att ge bort begagnad elektronik. Det är lika många som väljer bort det då det inte säljs med garanti.

"Är ett bra alternativ"

Så för att få fler att handla cirkulärt även när det kommer till hemelektronik, så gäller det att kvaliteten är god och att det finns en garanti. Enligt 28 procent av de svarande så skulle de kunna köpa begagnad elektronik om prylen fungerar som ny. 22 procent skulle kunna tänka säga att köpa begagnad elektronik som julklapp, om den kom med garanti.

Rekonditionerad elektronik är ett bra alternativ för den som vill åt miljö- och ekonomifördelarna med begagnad, men ha samma kvalitets- och trygghetsfördelar som ny elektronik ger. Rekonditionerade enheter tas emot använda och genomgår därefter renoveringsprocesser för att fungera och se ut som nya, och säljs med garanti, säger Therese Almqvist.

Men det finns också en grupp som helt och hållet vägrar second hand. En av fyra svarande, eller 23 procent, säger att det aldrig under några omständigheter skulle välja begagnad elektronik - att den alltid ska vara ny.

Annons