De anmäler konkurrenten till myndigheten – efter prishöjningen

"Utnyttjar sin ställning genom att rikta orimliga ersättningskrav".

Det råder dålig stämning på marknaden för ljudbokstjänster. Nu har Nextory anmält värsta konkurrenten Storytel till Konkurrensverket, då man anser att de missbrukar sin dominerande ställning, rapporterar Dagens Industri.

Anledningen är att förlagsverksamheten, Storytel Books, höjt ersättningsnivåerna för sina runt 10 000 ljudböcker på Nextory. Dessa försvann från plattformen medan förhandlingar pågick. Parterna har fortfarande inte enats om en lösning och därför har Nextory nu valt att gå vidare med en anmälan till myndigheten.

Annons

Storytel är en dominerande aktör på den svenska strömningsmarknaden och de utnyttjar sin ställning genom att rikta orimliga ersättningskrav. Vår förhoppning är fortfarande att få till ett avtal med Storytel på marknadsmässiga villkor, men efter att ha förhandlat i över sex månader utan resultat har vi nu valt att be Konkurrensverket att granska deras agerande, säger Shadi Bitar, grundare och vd på Netory, till tidningen.

Enligt Storytel handlar höjningen om att man vill ge skälig ersättning till författare och upphovspersoner, men den förklaringen köper inte Nextory-grundaren.

Jag kan inte gå in på detaljer i förhandlingarna, men Storytel har krävt en höjning av deras ersättning med 80 procent jämfört med tidigare nivåer, trots att vi redan innan har betalat högst pris per bok i branschen, säger han

"Kommer vara behjälpliga"

Storytel vill inte kommentera förhandlingarna, men berättar att Konkurrensverket nu utreder ärendet och att parterna varit i kontakt.

Vi kommer självklart vara behjälpliga på alla sätt för att ge Konkurrensverket bästa möjliga beslutsunderlag, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Storytel Books.

Annons