Topplista: De är Sveriges främsta e-handelskommuner

"Har varit på kraftig framfart".

Var hittar vi Sveriges hetaste e-handelskommuner? Det har Svea Ekonomi tagit reda på i år igen. Kartläggningen har gjorts med hjälp av data från Allabolag.se och SCB då antalet nystartade webbutiker jämförts mot antalet invånare i Sveriges kommuner för att få fram ett indexvärde.

Då visar det sig att fjolårets nia, Höganäs kommun, tar ett rejält skutt uppåt i listan och kniper topplaceringen i år med ett indexvärde på 1,8. En annan klättrare är Jönköping som går från 34:e till fjärde plats. De är tillsammans med Stockholm den enda kommun med över 100 000 invånare som tagit plats på topp tio.

Annons

E-handel har varit på kraftig framfart under flera år och det är kul att så många ser fördelarna. Kartläggningen avslöjar dessutom att tillväxten är extra hög på landsbygden. En näthandel ger företag på mindre orter möjlighet att nå en mycket bredare kundbas. Det i kombination med säkra betallösningar och snabba leveranser gör att många vänder sig till e-butiker istället för fysiska, säger Magdalena Caesar, affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea Ekonomi.

På andra plats återfinns Ulricehamns kommun och precis där bakom tar sig Strömstads kommun upp på prispallen. De sistnämnda har gjort den kanske mest imponerande resan i listan, från förra årets 136:e till årets tredje plats. Värt att notera är också att Flens kommun nu tagit plats i statistiken och gjort det på en hedrande sjundeplats. Endast kommuner med över 10 000 invånare har ingått i kartläggningen.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner
(förra årets placering inom parantes)
1. Höganäs kommun 1,8 (9)
2. Ulricehamns kommun 2,1 (80)
3. Strömstads kommun 2,2 (136)
4. Jönköpings kommun 2,4 (34)
5. Ystads kommun 2,5 (50)
6. Nykvarns kommun 2,8 (105)
7. Flens kommun 2,8 (NY)
8. Stockholms kommun 2,8 (2)
9. Lidingö kommun 2,8 (46)
10. Solna kommun 2,9 (29)
Källa: Svea Ekonomi

Annons