Lista: De blir julhandelns stora vinnare

"Kommer lyckas bra".

Black Week blev en mycket lyckad tillställning för e-handlarna. Nu är julrushen i full gång och humöret i branschen är på topp. Det avslöjar inte minst den enkät om förväntningarna på julhandeln, som Svea och Payson gjort, där hela 804 e-butiker deltagit.

Fyra av tio uppger att de förväntar sig en försäljningsökning på minst 10 procent, en av fem förväntar sig det dubbla och var tionde tror på en 30-procentig tillväxt jämfört med en vanlig månad.

Annons

Coronapandemin har haft en stor inverkan på den digitala handeln. Förutom ökade försäljningssiffror har det stigande trycket även ställt krav på många aktörer att förnya sig och utveckla sitt digitala erbjudande, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Ekonomi, i en kommentar.

Bland de kategorier som e-handlarna förväntar sig ska gå allra bäst så återfinns hemelektronik och teknik i topp i överlägsen stil. Faktum är att 40 procent tror att det blir den stora vinnaren, medan livsmedel kniper andraplatsen med sina 10 procent. Det följs av sport och fritid-kategorin på 9 procent.

När vi nu står inför en av de största e-handelshändelserna under året och med nya restriktioner om att undvika fysisk shopping ställs e-handeln inför nya utmaningar i form av rekordvolymer. Tänk därför på att vara ute i god tid med klapparna. E-handlare som kommer lyckas bra under denna period är de som redan tidigare förberett sig på ökade volymer och anpassat logistik, lager, erbjudande och kundupplevelse i form av betallösningar och hemsida, säger Emma Lindgren.

Hur tror du att försäljningen i din e-butik kommer att bli under årets julhandel jämfört med fjolårets?
Mycket bättre än fjolåret, 5%
Bättre än fjolåret, 27%
Ungefär samma som fjolåret, 38%
Sämre än fjolåret, 10%
Vet ej, 7%
Hade ingen försäljning under fjolåret, 9%

Hur mycket stiger din försäljning under julhandeln jämfört med resten av året?
1-10 procent, 22%
11-20 procent, 17%
21-30 procent, 12%
31-40 procent, 4%
41-50 procent, 3%
51-100 procent, 4%
Ligger kvar på samma nivå, 26%

Vilken bransch tror du kommer att gå bäst under årets julhandel?
Hemelektronik & teknik, 40%
Livsmedel, 10%
Sport & fritid, 9%
Skönhet & hälsa 8%
Barnartiklar & leksaker, 8%
Heminredning 7%
Kläder & skor 4%
Böcker & media 3%
Byggvaror & trädgård, 3%
Tjänster, 2%
Fordon & reservdelar, 1%
Annan, 5%

Källa: Svea Ekonomi och Payson

Annons
Annons