De lanserar ny e-handel – använder militärens program

"Hög igenkänningsfaktor".

Idag har en ny e-handel slagit upp sina portar. Det alldeles färska bolaget har fått namnet Moobil.se och startades av Jonas Lundqvist och Mathias Winberg. Bolaget har sitt säte i Stockholm och är en förmedlingstjänst för begagnade mobiltelefoner.

Företaget vill "väcka nytt liv i marknaden" och få fler att börja köpa begagnade telefoner istället för att direkt välja de nyproducerade. Plattformen är en plats för både företag, som vill bli av med äldre modeller, och privatpersoner.

Annons

Det känns jättekul att äntligen lansera Moobil. Tjänsten är skapt för kunden och vi hoppas och tror att många kommer att uppleva att det är väldigt enkelt att både sälja och köpa sin mobil via oss, säger vd:n Jonas Lundqvist till Ehandel.

Vi har haft en testperiod nu där både privatpersoner och företag har skickat in sina mobiler och testat vår tjänst. Vi har fått positiv respons och hög igenkänningsfaktor att många har mobiler liggandes hemma.

Rent praktiskt kan man beställa hem ett kostnadsfritt Moobilpaket från företaget och sedan skicka tillbaka paketet, innehållandes en begagnad telefon, kostnadsfritt till Moobil. Därefter diagnostiseras mobilen och raderas på all tidigare information via certifierade program som annars används av den amerikanska militären.

Moobil fotograferar telefonen och lägger ut den till försäljning på sin sajt, samt i företagets Tradera-butik. När den begagnade mobilen är såld får säljaren sina pengar på kontot.

Kunden får mobilens försäljningspris minus våra hanteringsavgifter. Mobilen prissätts efter vår modell som bland annat ser över hur länge telefonen har varit i bruk samt vilket skick den är i in- och utvändigt. Vi utför kontroller på begagnadmarknadens prissättningar löpande. Vår tjänst kostar 495 kronor plus fem procent av mobilens försäljningspris, förklarar Mathias Winberg.

Vad gör er tjänst unik? 

Alla våra mobiltester visas upp för både köpare och säljare i form av ett certifikat. Vi tar unika foton på varje mobil så att köpandepart kan titta på exakta bilder av just den mobilen som man är intresserad av, vilket är lika med trygghet! Utöver det är tjänsten även anpassad för företag som vill sälja sina mobiler på ett säkert sätt till andra företag eller privatpersoner, svarar duon.

Hållbarhetsperspektivet är kärnan i verksamheten. Att vänja dagens konsumenter vid att köpa begagnade mobiler är företagets affärsidé, men för Moobil är det minst lika centralt att uppmana till att ta hand om telefonen som man redan har istället för att konsumera en ny-begagnad mobil.

Annons

Idag byggs telefoner för att hålla längre, men vi byter fortfarande mobil i samma takt som vi gjorde tidigare. Det är inte bara dyrt men också farligt för miljön, säger Mathias Winberg.

En stor del av våra satsningar framåt kommer därför ligga på att även utbilda våra kunder och få fler att inte bara våga köpa begagnat men också vara rädda om de mobiler de har idag. Förhoppningen är att vi kan öka mobilernas livslängd ännu mer.

Hösten 2019 fick bolaget in externa investerare, investeringssumman är dock inte offentlig i dagsläget.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!