De odlar baddare – och det nappar: Flera handlare på kroken

Odlad fisk har fått en ny innerbörd. "Snabbt växande efterfrågan".

Hooked, grundat 2019, odlar fisk i "trädgårdslandet". Företaget säljer Toonish, en "grönsaksfisk" som till sin smak, struktur och form ska påminna om tonfisk. Produkten uppges vara tillverkad av soja- och veteprotein samt solrosolja och alger. Nu är startupen även igång med att ta fram ett grönt substitut till lax.

Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada våra hav eller påverka vår hälsa negativt, hävdar medgrundaren Tom Johansson i ett pressmeddelande.

Annons

Hooked har nu fått flera handlare på "fiskekroken". De säljer i dagsläget ”grönsaksfisken” till Coop, City Gross och Mathem. Samt till utvalda Ica- och Hemköpsbutiker.

För att möta den växande efterfrågan på fisk har vi utvecklat växtbaserade substitut till fisk, som vi tror är den rätta vägen att gå, kommenterar Tom Johansson och fortsätter:

Vi har under våren lanserat Toonish på flertalet restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö och där fått höra att många till och med tycker att vår växtbaserade tonfisk smakar bättre än vanlig tonfisk. Därför känns det nu extra roligt att den kan köpas även i butik.

Annons