De ska straffa snabbmodet – med ny hård lag

Shein pekas ut.

Frankrike har gjort sig känt för sina designhus och lyxvarumärken. Landets modehus har samtidigt pressats hårt av kedjor som H&M, Zara och Shein, som å sin sida har gjort sig kända för snabbtillverkade och billiga kläder.

För att skydda Frankrikes haute coutre-industri – och samtidigt främja ett mer hållbart mode – har det franska underhuset röstat igenom en ny lag som ska bromsa fast fashion-trenden.

Annons

Förslaget går ut på att snabbmode-kedjor ska tvingas att betala en straffavgift till staten på 10 euro, runt 112 kronor, per plagg. Och straffavgifterna ska tas ut fram till år 2030, enligt den nya lagen. Det rapporterar bland andra The Guardian.

Inför reklamförbud

En del av avgifterna ska användas till att subventionera franska företag som producerar mer hållbara. Dessutom ska snabbmode-företag inte få göra reklam för sina produkter.

Tidigare har den franska staten infört en bonus till privatpersoner som lämnar in sina kläder hos skräddare och skomakare. Och nu vill man alltså även ta hårdare tag mot snabbmode-företagen.

Vad som kommer att räknas som snabbmode ska bland annat avgöras av mängden producerade kläder och vilken omsättning företagen har på nya kollektioner. Kinesiska Shein är ett bolag som har pekats ut.

Annons