De ska testa drönarleveranser i Sverige: ”Påbörjar arbetet”

Snart kan e-handelspaketen komma flygande.

Är last mile-leveranser med drönare framtiden? Det tror i alla fall startupbolaget Aerit som i dag har gått in i nästa fas av testningen av sina autonoma drönare i Stockholmsområdet. Planen är att utföra pilottester med leveranser på flera utvalda platser runtom i Sverige senare i år.

Bolagets utvecklingsteam har rest från Stockholm till testanläggningen för en veckas tester. Målsättningen är att samla in data för att kunna ansöka om ett Specific Operations Risk Assessment (SORA)-tillstånd, vilket krävs enligt EU-lagstiftningen för att få påbörja leveranser.

Annons

På Aerit är säkerheten vår högsta prioritet. Vårt testschema den här veckan är utformat för att säkerställa vår kunskap om drönarens prestanda och säkerhetsfunktioner i verkliga förhållanden, innan vi påbörjar det riktiga arbetet senare i år, säger Alexander Perrien, vd på Aerit, i ett pressmeddelande.

Drönaren drivs av återuppladdningsbara batterier och Aerit menar att man med den här typen av förarlösa last mile-leveranser kan spara in på både kostnader och koldioxidutsläpp.

Vi ser mycket fram emot den här veckan och hoppas på att kunna bygga vidare på de lärdomar vi fått sedan vi utförde vår första helt autonoma flygning i januari, säger Alexander Perrien.

Skulle man nu bli lite orolig över riskerna att få ett e-handelspaket i huvudet när man är ute och strosar så ger Aerit lugnande besked. Vi ska inte att behöva bära hjälm framöver om drönarleveranser slår igenom.

Alla våra drönare är designade med den senaste teknologin inom säkerhet för att du, ditt paket och de nedanför inte ska komma till skada, skriver man på sin hemsida.

Annons