De skapar ”aktiemarknad” för dojor: ”Ett Avanza för sneakers”

"Inga dyra tull- och fraktavgifter".

Flip N Bid. Det är namnet på en ny svenskgrundad marknadsplats i Norden. Och där ska det säljas hippa, limiterade sneakers-modeller, som säljs i andra hand från privatpersoner till andra privatpersoner. Det är alltså fråga om en så kallad "peer-to-peer-tjänst", där Flip N Bid är mellanhanden, eller "mäklaren". Det framgår av ett pressmeddelande.

Hur går det då till? Jo, uppåt 300 av marknadens hetaste sneakers ligger uppe på sajten. Där kan man också se skornas aktuella marknadsvärde. Plattformen fungerar alltså ungefär som en börs. Den som vill köpa ett par sneakers lägger ett bud på dem. Om säljaren accepterar budet så genomförs transaktionen. Men köp- och säljprocessen sker anonymt.

Annons

I dag byter miljontals kronor händer på en svart sneakers-marknad som främst äger rum i Facebook-grupper eller Blocket-annonser. På vår plattform matchas köpare med säljare så att limiterade och verifierat äkta sneakers kan handlas smidigt, tryggt och transparent utan dyra tull- och fraktavgifter. Det är som ett "Avanza" för sneakers, vilket inte har funnits på den nordiska marknaden förrän nu, säger medgrundaren Annis Said, i ett pressmeddelande.

30 miljarder

Intresset för att handla med limiterade sneakers har ökat lavinartat de senaste åren, enligt bolaget. Och det finns redan marknadsplatser för sneakershandel i USA. Annis Said beskriver det som en slags aktiemarknad för dojor. Han nämner att analysföretaget Cowen Equity Research spår att marknaden kommer att omsätta 30 miljarder dollar de närmaste sju till åtta åren.

Annis Said har grundat Flip N Bid tillsammans med Mohammed Saleh. De började redan förra våren att själva koda plattformen och sajten, som nu har lanserats.

Jag brukade köa utanför butiker vid nya släpp och delta i utlottningar, för att få de senaste modellerna, och byggde därefter upp en samling genom att köpa och sälja sneakers i en otrygg marknad. I takt med att min samling växte i värde fick jag idén med Flip N Bid. Det saknades en trygg, enkel och lokal plattform för såna som mig, som både vill växa sin samling och kunna tjäna pengar, säger Annis Said och fortsätter:

Vår ambition är att växa organiskt och bli den främsta plattformen i Norden för köp och försäljning av sneakers som annars inte går att få tag på i handeln, tillägger Mohammed Saleh.

Annons