De slipper betala 120 miljoner – nu är ny handsprit på väg

Skatteverket tänker om.

När bristen på handsprit i Sverige blev ett faktum meddelande bland annat The Absolut Company, bolaget bakom Absolut Vodka, och etanolaktören SEKAB att de vill hjälpa till och skänka etanol, huvudingrediensen i handsprit, till företag som tillverkar desinfektionsmedel. På så sätt ville man snabbt få upp produktionsvolymen och fylla på de tomma lagerhyllorna.

Handspritstillverkarna hann dock inte jubla allt för länge. Skatteverket meddelade att skatten på etanol ligger på 600 kronor per liter. Detta på grund av att de flesta handspritstillverkarna enligt skatteverkets regelverk "inte är en skattefri förbrukare av etanol" då de normalt sett köper in etanol som redan är denaturerad, alltså gjord odrickbar. Det har flera svenska medier rapporterat.

Annons

Detta innebär alltså 120 miljoner kronor i skatt för 200 000 liter. Det är således inte görbart, skriver Olof Holmer, vd på branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen, i ett pressmeddelande.

Skatteverket måste därför omedelbart tillse att företag som tillverkar handsprit/denaturering, efter ansökan hos Skatteverket, ges statusen av ”skattefri förbrukare” under någon eller några månaders tid.

Efter några vändor hos Skatteverket förklarade myndigheten att det går att komma runt reglerna med rätt blanketter. Men de skulle behandlas i en till två veckor vilket skulle skjuta upp produktionen av handsprit ytterligare.

Nu ska Skatteverket dock ha lättat på reglerna och skapat ett snabbspår som endast tar en till två dagar för godkännande. Myndigheten understryker dock att det inte handlar om skattebefrielse, företagen måste fortfarande skicka in blanketterna men Skatteverkets godkännande tar nu mycket färre dagar. Det skriver EmanuelKarlsten.

Snabbspåret gäller alla etanolproducenter som redan har ett godkännande för att tillverka alkohol.

Annons