De stämmer Apotea – storbråket fortsätter: ”Vill inte hålla på”

"Väldigt ovanligt".

Fackförbundet Unionen och Apotea är i luven på varandra. Och nu har Unionen lämnat i en ny stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Fackförbundet kräver den här gången Apotea på ett skadestånd på 300 000 kronor, rapporterar Unionens egen tidning Kollega. Stämningen handlar bland annat om att e-handlaren inte har låtit arbetsmiljöombuden ha möten – utan att en Apotea-chef har närvarat.

Annons

Det är allvarligt att arbetsmiljöombuden inte tillåts ha egna möten. Om det sitter med en representant från arbetsgivaren vågar folk givetvis inte prata fritt, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, till Kollega.

Facket anser också att Apotea inte ger ombuden tillgång till protokoll med information om vad företaget har vidtagit för åtgärder.

Den första stämningen lämnades in för några veckor sedan. I den kräver Unionen att Apotea ska betala 10 miljoner kronor i skadestånd. Enligt facket har det jobbats 19 000 timmar otillåten arbetstid på lagret i Morgongåva i Uppland. Nätapoteket nekar dock till anklagelsen om otillåten övertid.

Det är väldigt ovanligt att vi på så kort tid stämmer ett och samma företag så många gånger. Vi vill inte hålla på och stämma Apotea hela tiden, utan vi vill få till stånd en bättre samverkan och delaktighet för att det ska bli en bättre arbetsmiljö, säger Elisabet Ohlsson.

Ehandel söker Apotea för en kommentar.

Annons