De tar upp jakten på nätjättarna: ”Skulle ta lång tid”

"Kunden kan få hem mat, mode och blommor i samma leverans".

Nu ska de lokala handlarna i Göteborg få möjlighet att erbjuda sina tjänster som vilken e-handlare som helst.

Kunder som vill handla från sina favoritbutiker utan att ta bilen in till stan och betala dyr parkering går in på zipadoo.se, lägger det som önskas i varukorgen och betalar. Butikerna gör i ordning beställningarna som hämtas upp av bud. Varor från flera olika butiker samlas i en leverans och körs hem samma kväll, säger Martin Landström, vd på Zipadoo.

Annons

Tjänsten har uppstått för att utbudet från små butiker i centrala lägen utan egen e-handelsplats saknas ofta.

Vi tillgängliggör den lokala handel för den som uppskattar att handla online men som också vill ta del av, och stötta, Göteborg citys unika utbud. I en enda leverans kan våra kunder få hem varor från ett brett sortiment – chark, ost och deli tillsammans med fredagsbuketten och den där födelsedagspresenten eller blusen du behöver till helgen, säger Martin Landström.

Vera & Ruth som ligger centralt på Linnégatan i Göteborg välkomnar denna möjlighet.

Vi är bra på delikatesser, men inte på e-handel. Med Zipadoo får vi ytterligare en marknadsplats, exponering och en infrastruktur som skulle ta oss lång tid att
åstadkomma själva, säger Pernilla Thorin, som tillsammans med kollegan Annette Andersson driver butiken.

"Vitt skilda verksamheter"

I dagsläget finns 40 butiker anslutna med produkter både inom skönhet, delikatess, blommor och smågodis.

I likhet med traditionell centrumhandel, kan man alltså handla från flera vitt skilda verksamheter i samma inköpsrunda eller beställning, med samtidig tillgänglighet. Zipadoos leveranser sköts av en lokal budfirma och alla bud har kollektivavtal, säger Martin Landström.

För grundarna av Zipadoo har hållbarhetsfokuset varit centralt i utvecklandet av tjänsten.

Vi har följt utvecklingen inom handeln och såg att det fanns en möjlighet att erbjuda en alternativ distanshandel där intäkter och sysselsättning förblir i närområdet. Samtidigt som transporterna kan samlas, vilket är bättre ur miljösynpunkt, säger grundaren Anders Nilsson.

Annons

Tanken är att plattformen ska möjliggöra för mindre aktörer i citykärnor att konkurrera med de stora e-handlarna.

Genom att sälja sina varor via Zipadoo kan Göteborgsbutikerna konkurrera med nätjättarna och samtidigt använda sin lokala fördel, säger Martin Landström, vd för Zipadoo.

Annons