De ville ändra modehandeln i grunden – nu tvingas de stänga

"Tillräcklig finansiering är avgörande".

2018 så startade Johanna Norrman och Annie Thorell kläduthyrnings- och prenumerationstjänsten It's Re:Leased. Tanken var att skaka om modehandeln i grunden och bygga en bättre mer hållbar väg framåt.

Det började med en enda klädhängare med vänners slängda kläder, i ett förvaringsutrymme bakom tvättstugan i Johannas andelshus. Och medan Annie har varit upptagen med att bygga upp onlineupplevelsen, har Johanna tagit fram ett sortiment i samarbete med några av de mest eftertraktade scandifashion-märkena där ute, skriver duon på sin blogg.

Annons

Grundarna berättar samtidigt på Instagram att det i flera fall tog flera år innan de fick med vissa stora modemärken på tåget. Och under första kvartalet i fjol så skickade man ut tusen order, med endast en person på plock och pack.

Trots en uppenbart stor kämparglöd så räckte det inte. Då grundarna nu meddelar att man stänger ner verksamheten.

Otaliga investerare har uttryckt hur imponerade de är av vår förmåga att skapa så mycket med så lite, så det gör ont för oss att inte kunna bevisa vad vi kunde ha uppnått med rätt resurser.

För att lyckas skala ett företag som detta är tillräcklig finansiering avgörande.

Grundarna har alltså sökt efter ytterligare kapital men inte lyckats.

Under de senaste månaderna har vi gjort ett sista försök att fortsätta vår resa utan ytterligare extern finansiering. Men på grund av vår tidslinje och produktplan visade det sig snabbt vara på bekostnad av kundupplevelsen och det blev för svårt för oss att hantera.

Kunder har det dock varit gott om och det har snarare varit så att man inte lyckats lagerhålla tillräckligt med produkter, enligt duon.

Vi har hela tiden haft mellan 300–500 personer på väntelistan för större delen av vårt sortiment.

Annons

Trots att man nu lägger ner verksamheten är man säkra på att man gjort ett avtryck med It’s Re:Leased.

Det som vi har startat här kan inte stoppas – på ett eller annat sätt kommer hyresrevolutionen med säkerhet att fortsätta, avslutar duon.

Den 16 mars kommer alla prenumerationer hos företaget att avaktiveras. Intresserade kan dock köpa loss befintliga plagg och ge dem "permanenta hem" via företagets Archive Shop.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!