Den avskydda skatten höjs igen – trots att den skulle slopas

Elektronikskatten ska inflationsjusteras i början av nästa år.

Moderaterna har lovat väljarna att arbeta aktivt för att slopa den kritiserade elektronikskatten. Ändå ska denna skatt höjas med närmre en miljard, för att stärka statskassan. Branschen – som förstås bland annat inkluderar e-handlare som säljer elektronikprylar – hoppas att regeringen avskaffar skatten helt.

Elektronikskatten, även känd som kemikalieskatten, infördes i Sverige för att motverka miljö- och hälsorisker kopplade till vissa kemikalier i elektroniska produkter. Skatten ska bidra till att man stoppar in mer miljövänliga kemikalier i elektronikprylarna.

Annons

Plockar ut 850 mille

Den borgerliga regeringen, trots att den är borgerlig, verkar ändå älska skatten. För i juli i år ökade Tidöpartierna skatteuttaget med 850 miljoner på årsbasis. I januari ska elektronikskatten dessutom höjas en gång till, för att följa inflationen, och det blir därmed en höjning med 6,5 procent.

På branschorganisationen Elektronikbranschen är man dock hoppfull om att regeringen så småningom ska ta bort skatten. Men just nu är man förstås mest besviken.

Det är glädjande att budskapet har nått politikerna och att Moderaterna som leder regeringen ska arbeta för avskaffandet av skatten. Skatten har negativ miljöpåverkan och ger dyrare elektronik för svenska konsumenter. Trots det höjer regeringen den kraftigt två gånger på ett halvår, kommenterar Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen, i ett pressmeddelande.

Annons