Den kraftiga tillväxten fortsätter för E-handeln

Tryggare konsumenter och en mognare e-handel kommer i år mötas i julhandeln. E-barometern för tredje kvartalet är nu ute och den visar en tillväxt på 14 procent för e-handeln. PayPal sägs även ha ökat stort under året.

E-barometern är en e-handelsrapport som ges ut av Posten, HUI och SDh. Den visar som oftast på en stark tillväxt för e-handeln men även att konsumenterna nu uppfattar näthandeln som säkrare. E-handeln ska ha växt med 14 procent under tredje kvartalet 2012 och sex av tio e-handlare tror på en ökad julhandel i år.

Annons

Förväntas omsätta 31 miljarder

Enligt den nya rapporten förväntas e-handeln omsätta 31,3 miljarder kronor 2012, en ökning från 27,7 miljarder 2011. Det är inte bara omsättningen som ökar utan även kundernas trygghet inför att e-handla. Nästan hälften av konsumenterna upplever att e-handeln blivit säkrare under de senaste två åren, något som e-handlarna inte oväntat håller med om.

E-barometern styrker dock Fyndiqs undersökning tidigare i år och visar på att en av tio någon gång råkat ut för att inte få varan de beställt. Kända symboler som ökar tryggheten hos konsumenterna sägs i rapporten vara exempelvis Visa, Mastercard, Posten, Klarna och Paypal. Den senare ska tydligen vara på stark frammarsch och det står följande i rapporten:

"Nya betalningslösningar som Paypal och liknande kommer starkt. Faktura och kort är fortfarande mest populära, men faktura minskar i andel av de sätt som konsumenterna föredrar att betala med. På ett år har de som föredrar att betala med Paypal, eller liknande betalningstjänster, trefaldigats till 9 procent."

E-julen lockar en av tre

Enligt e-barometerns undersökning kommer en av tre att julhandla på nätet i år. Bekvämligheten i att näthandla ska vara den största anledningen. De flesta konsumenter säger sig vara säkra på att få sina julklappar om de beställer innan den 16 december på nätet.

Den populäraste e-julklappen fortsätter att vara böcker tillsammans med DVD-filmer och leksaker.

Annons

Kan bli ännu bättre

Som tidigare rapporterats förväntas e-handeln öka med totalt 13 procent för helåret. Julhandeln sägs dock kunna skaka om prognosen lite:

"Under julhandelsperioden som i dagarna drar igång på allvar kan dessutom försäljningen komma att öka ännu mer än prognostiserat och bidra till att den slutgiltiga siffran för året hamnar högre än prognosen."

Vilket givetvis låter bra för oss e-handlare. Vill ni läsa hela rapporten finner ni den här (.pdf). Där ni bland annat kan läsa om hur Trygg E-handel anses vara för dyrt.

Annons