Krishjälpen: Deras Facebookgrupp ska rädda småföretagen

"Är verkligen superpeppigt".

Många av Sveriges småföretagare har känt sig lämnade ute i kylan sedan covid-19 drog in över landet. Nu har de dock fått en möjlighet att komma in i värmen genom Facebook-gruppen "Handla av varandra - småföretagare behöver dig NU". Ett initiativ som startades för att hjälpa till att dra kunder till de mindre aktörerna. Gruppen är i skrivande stund uppe i över 7550 medlemmar.

Jag köper hellre mitt lördagsgodis av dig som gör polkagrisar i Gränna än av stora koncerner, tränar hellre med träningsvideos gjorda av dig som startat småskaligt än att stödja de som placerar sina pengar i skatteparadis (skatteflykt) och troligtvis klarar den här smällen bra ändå, shoppar hellre en klänning av dig independent designer än H&M, deltar mycket gärna soff-digitalt på en föreläsning/konsert eller liknande av dig som författare, pianist, talare, lyder beskrivningen på Facebook.

Annons

Gabriella Riddez är initiativtagare bakom gruppen, som hon nu utvecklar tillsammans med ett gäng drivna människor. Hon är till vardags vd på Femart.se, där hon även själv är konstnär.

Jag fick, som alla andra egentligen, panik och kände "vad kan jag göra nu?" och såg att det folk behöver nu är kunder. Särskilt småföretagen som hamnar mitt emellan alla de här krispaketen samtidigt som storföretagen, som borde ha några års buffert, bara efter några veckor innefattades av det stödet, berättar Gabriella för Ehandel.

"Folk handlar verkligen"

Kraften i gruppen har nu vuxit sig så stark att det är dags att bredda den ytterligare.

Vi ser att folk verkligen handlar av varandra i gruppen, så nu håller vi också på att sätta upp en hemsida, som ska lanseras i slutet på april, där de företag som har max 20 anställda ska synliggöras lättare för kunder. Man kommer att kunna söka på olika kategorier och geografi och få upp en interaktiv karta. Just nu kontaktar vi kommunansvariga för att kunna mobilisera alla de här småföretagen och målet är att täcka alla kommuner i Sverige.

När jag startade upp det här så ringde Arbetsförmedlingen i Visby och Arbetsförmedlingen i Arvidsjaur kort efter och frågade "vad kan vi göra för att hjälpa till?". Jag är ju bara en ideell privatperson i det här, så tiden får utvisa vad vi kan göra. Men idén är också att teama upp med smarta människor som är experter på områden som jag inte kan.

"Känner sig åsidosatta"

Många av småföretagarna har uppskattat det nya initiativet och dessutom sett en effekt. Men de känner sig också svikna av regeringen och anser att stödpaketen inte når dem.

Det är just den känslan att de känner sig åsidosatta. Många av dem bedriver en verksamhet som går runt per dag, de jobbar för brödfödan varje dag. Slutar kunderna komma till en liten bod som säljer hantverk i Grisslehamn, så blir det svårt för dem. Men det mest fantastiska i det här har varit att kunna se olika aktörer gå ihop, till exempel hur någon som jobbar med marknadsföring teamar upp med den den lilla entrepenören som har den där fysiska boden.

Jag har fått mycket positiv feedback från många i gruppen och det är verkligen superpeppigt att få sånt till sig.

Annons

De står bakom initiativet: "Handla av varandra nu - småföretagare behöver dig NU":

Marielle Jenssen från Göteborg, Gabriella Riddez från Farsta i Stockholm, Jacqueline Vergara från Södermalm i Stockholm, Lo Varg från Ekerö, Fabian Goldmann-Hübinette från Huddinge, Pernilla Alexandersson från Värmdö, Cissela Blomqvist från Hökarängen i Stockholm samt Daniel S Ogalde från Hökarängen.

Annons