Det e-handlar svenskarna mest: ”Ökat markant”

"Överlägset mest populära".

Många e-handlare har det som bekant tufft nu. Konkurserna haglar i inflationens och räntechockens spår. Samtidigt är det svårare än på minst ett decennium att få loss riskkapital. Investmentbolagen håller hårt i sina kassor. Stenhårt.

Men en del av e-handelsbranschen fortsätter att gå starkt. Under pandemin upptäckte många svenskar hur smidigt det är att köpa apoteksvaror på nätet. En ny rapport från Klarna, vid namn Shopping Pulse, visar nu att nästan varannan svensk, 45 procent, har handlat apoteksvaror på nätet, den senaste månaden.

Annons

"Dubbelt så många"

Totalt har betalbolaget och banken sammanställt data från över 19 000 konsumenter i 18 länder. Och denna sammanställning visar också att efter apoteksvaror, så är kläder och skor, inte helt oväntat, det svenskarna oftast klickar hem.

Något som också sticker ut är att det nästan är dubbelt så många som uppger att de har köpt apoteksvaror på nätet den senaste månaden – jämfört med det globala genomsnittet på 24 procent.

I Norge och Finland är det bara 23 respektive 12 procent som säger att de regelbundet köper apoteksvaror online. Även länder som USA (32 procent), Storbritannien (24 procent ) och Tyskland (30 procent) ligger långt efter Sverige, enligt undersökningen.

Delad första plats

I alla länder, utom Sverige, ligger dessutom skor och kläder i topp.

Onlineshopping av apoteksvaror har ökat markant i Sverige de senaste åren vilket bidragit till att svenskarna utmärker sig internationellt i just den här kategorin. Kläder och skor är den överlägset mest populära e-handelskategorin i samtliga undersökta länder, förutom i Sverige. Här har vi istället en delad första plats mellan apoteksvaror och kläder och skor, kommenterar Klarnas Sverigechef Jesper Eriksson.

Pandemin förändrade allt

Svenska kvinnor sticker också ut globalt. Lite mer än hälften av dem uppger att de har nätshoppat apoteksvaror den senaste månaden. Detta kan jämföras med 25 procent globalt. Bland både män och kvinnor är nätapoteken extra populära i åldersgruppen 27 till 42 år, där har hälften klickat hem apoteksprodukter.

Pandemin medförde att många svenskar upptäckte fördelarna med att handla sina apoteksvaror online, och många har sedan fortsatt att handla på nätet. Utöver stort sortiment, snabba leveranstider och bekvämlighet genom hemleverans spelar pris också en stor roll, där nätapoteken idag är konkurrenskraftiga mot både närliggande kategorier som exempelvis skönhet och hälsa, och fysiska butiker, kommenterar Gustav Hasselgren, vd för nätapoteket Apohem.

Annons
Annons