Det hettar till på marknaden för strömmande video

Amazon har ingått ett exklusivt flerårigt avtal med HBO om att få ta del av deras katalog av eftertraktade serier och miniserier. E-handelsjättens Prime-medlemskap ökar därmed i värde och videotjänsten Prime Instant Video utmanar nu Netflix på allvar.

Netflix tar just nu världen med storm och tecknar miljontals nya kunder varje kvartal, både i USA och internationellt. Hemma i Sverige har både amerikanska HBO och Netflix gjort intåg men den senare skall ha ett rejält försprång på streamingmarknaden. Enligt siffror ifrån MMS krossar Netflix sin amerikanska konkurrent. Om detta har ändrats nyligen när flaggskeppsserien Game of Thrones äntrade en ny säsong återstår att se.

Det verkar dock ganska klart att konkurrenter som Amazon, med deras Prime Instant Video, och HBO måste ta till nya knep för att stävja konkurrenten Netflix framfart på den globala marknaden.

Annons

Att HBO skulle ge Netflix tillgång till sin repertoar av kvalitetsserier är nog ganska osannolikt, i alla fall inom den närmaste framtiden.

HBO kommer till Amazon

Igår meddelade dock Amazon att HBO låtit dem ta del av en stor del av deras katalog av serier som The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, True Blood och miniserier som Band of Brothers.

Det gäller dock främst lite äldre serier så användare av Amazons streamingtjänst kommer inte kunna se nya avsnitt av Game of Thrones. Det ska dock vara ett mycket eftertraktat material som nu hamnar hos Amazons tjänst i och med detta avtal. En utveckling som lär vara ett försök att stävja Netflix framfart.

I USA sägs Amazon ha runt 3 procent av streamingmarknaden medan Netflix närmar sig 60 procent.

Amazons strömmande tjänst Prime Instant Video är även en del av Prime, ett medlemskap med fri frakt, som nu blir mer värdefullt i och med samarbetet med HBO. En utveckling som förmodligen inte skadar när e-handelsjätten nyligen ökade priset på Prime ifrån 79 dollar till 99 dollar.

Amazons nyligen lanserade TV-box, Fire TV, skall även få tillgång till HBO:s egna videoapp inom kort.

 

Annons

Källa: Press, Forbes

Annons