Det stod för hälften av Mathems utsläpp – ägaren kräver förändring

Utformar ny hållbarhetsstrategi på Kinneviks order.

Kinnevik vill att samtliga deras bolag ska minska sina utsläpp med hälften. En tuff utmaning, inte minst för Mathem och norska Kolonial, som i slutet på april byter namn till Oda.

I Kinneviks årsrapport framgår nämligen att hälften av alla utsläpp kommer från kött- och mejeriprodukter, samtidigt som kategorin står för 30 procent av intäkterna, rapporterar Breakit.

Annons

Vi tror att Mathem och Kolonial är två av de bolag i vår portfölj som kan vinna mycket på att genomdriva en ambitiös hållbarhetsagenda. Vi har arbetat nära dem under hela 2020 för att slutföra deras respektive mätningar av växthusgasutsläpp, skriver Kinnevik i rapporten.

Siffrorna är dock från 2019 och vad klimatarbetet haft för effekt under 2020 framgår inte. Inte heller hur man konkret ska minska utsläppen framgent.

Det är inte förvånande att kött och mejeri står för stora utsläpp. Siffrorna i Kinneviks rapport är dock från 2019, och arbetet med att kartlägga Mathems GHG-utsläpp (Greenhouse Gas Protocol) för 2020 pågår fortfarande, skriver Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, i ett mail till Breakit och fortsätter:

Vi arbetar just nu även med att ta fram en ny hållbarhetsstrategi, och kan därför inte i dagsläget gå in på några detaljer kring eventuella åtgärder framåt. Vi ser dock över samtliga områden av vår verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv, med extra fokus på de delar som vi ser genererar stora utsläpp och där vi har stor kontroll och möjlighet att påverka, till exempel våra transporter.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!