DHL levererar medicin med hjälp av drönare

Deutsche Post DHL följer i Amazons och Google fotspår och testar nu möjligheterna med drönarleveranser. DHL har till och med kommit så långt att de denna veckan kommer att börja använda drönare för att leverera läkemedel till en ö i Nordsjön.

I slutet av förra året brättade Jeff Bezos om Amazons planer på att låta drönare ta hand om e-handelsleveranser. I augusti meddelade Google att även de funderar på att använda sig av obemannade farkoster som kan leverera små paket till e-handlande kunder.

Men man är inte ensamma. Tyska DHL, som ägs av Deutsche Post, ska under en månads tid använda obemannade farkoster för att transportera medicin från hamnstaden Norddeich, Tyskland, till den lilla ön Juist i Nordhavet.

Annons

Leveranserna ska ha tagit sin början denna veckan och tanken är att de drygt 12 kilometer långa leveranserna till ön med 1 400 invånare ska ske dagligen om vädret tillåter. Drönarna kommer att landa på ett fält där kurirer sedan tar över och sköter slutleveransen.

Över obefolkat område

DHL inledde drönarprojektet 2013 i Bonn där man till en början levererade medicin över floden Rhen till en gräsmatta bakom företagets huvudkontor. Att man nu levererar i skarpt läge innebär att man ligger steget före nätjättarna.

En stor del i detta beror på att reglerna för leveranser med obemannade farkoster är hårdare i USA. DHL:s leveranser kommer till en början att ske över obefolkat område, så att distributören fått tillstånd till att leverera till ön Juist har mer med detta att göra, än att man kommit längre rent tekniskt.

Drönarleveranser är något som redan idag är verklighet i Australien. Nystartade Flirtey började använda sig av flygande drönare för e-handelsleveranser tidigare i år.

Källa: WSJ

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!