Digitala nycklar på nätet skall ersätta låssmeder

KeyMe är en automat och molntjänst som skall lösa problemet med borttappade nycklar. Snabbt och enkelt skall du kunna gå ner till din lokala 7-Eleven butik och få en kopia av din husnyckel.

E-handeln vänder upp och ner på allt fler branscher. Det har tidigare bloggats om hur man numera kan ta en bild på sin nyckel och sedan få en kopia hemskickad dagen efter. Nu har ett nytt företag, KeyMe, tagit konceptet till en ny nivå.

KeyMe har nämligen tagit fram en automat som kan svarva fram en ny nyckel på 30 sekunder. Dessa automater skall redan finnas utplacerade på flera platser i New York City.

Annons

- Tre miljoner människor blir utelåsta årligen i New York. De flesta kallar akut in en låssmed och får, i genomsnitt, betala 150 dollar. Jag ville komma på en bättre lösning, säger Greg Marsh, grundare och VD till KeyMe.

Nycklar i molnet

Den nya automaten kan även skanna dina nycklar och spara dem i molnet (läs Internet). Din digitala nyckelknippa finns sedan tillgänglig överallt, där du med en lokal KeyMe-automat kan skapa nya nycklar på nolltid.

Kostnaden för en ny nyckel är 20 dollar om du använder mallen i molnet, men har du nyckeln i hand kostar det endast mellan 3-6 dollar. För vanliga typer av nycklar kan du få roliga designer på kopian. Till exempel så har KeyMe en nyckelmall med en kapsylöppnare. För mer exotiska nycklar finns dock bara standardmallar av mässing.


En av KeyMe:s roligare nyckelmallar

Hur säker är då denna nya typ av nyckelhantering? För det första får du bara kopiera nycklar som du har rätt att kopiera, hur nu KeyMe skall kontrollera detta. Sedan kräver automaterna din e-postadress plus ditt biometriska fingeravtryck. Det senare har i tester visat sig vara ganska osäkert, men tillsammans med en e-postadress bör det vara hyfsat säkert.

KeyMe har även valt att inte spara var du bor i deras system vilket förmodligen är en mycket bra idé. Det ska också skickas ut ett e-post varje gång någon gör en kopia av en nyckel.

Att lagra sina nycklar i molnet med KeyMe skall vara gratis och företaget hoppas på att många skall skanna sina nycklar i fall det oväntade händer.

Annons

Dåligt för låssmeder

Enkelheten i systemet skall skaka om marknaden för nycklar och låssmeder. KeyMe hoppas att många av de problem som vanligtvis uppstår kring nycklar som tappats bort skall kunna lösas av en lokal KeyMe-automat.

KeyMe har sedan starten förra året lockat till sig över 2 miljoner dollar i riskkapital och enligt låssmeder i New York kan Greg Marsh tyvärr ha kommit på något riktigt smart.

- Tråkigt för mig, men jag tror att det kan få fotfäste, säger Alan Reisner, ägare av ATB Locksmith & Hardware i New York.

 

Källa: NYDN

Annons