Search
Close this search box.
ANNONS

Dixon ger upp och säljer E-handlaren Pixmania

Dixon ger upp och säljer E-handlaren Pixmania
Picture of Jimmy Andersson

Jimmy Andersson

Dela artikeln:

Dixon Retail har äntligen hittat en köpare till förlusttyngda Pixmania. Ny ägare blir den tyska industrikoncernen Mutares som nu ska försöka få rätsida på e-handelsbolaget.

ANNONS

Under 2012 tog Elgigantens ägare, brittiska Dixon, full kontroll över det franska e-handelsbolaget Pixmania. En e-handlare som man till viss del ägt sedan 2006. 2012 valde Pixmania att satsa hårt på fysiska butiker och företaget räknade med att hälften av deras försäljning skulle ske över disk inom fem år.

Något som inte slog väl ut och under 2013 stängde man alla sina fysiska butiker. Totalt rörde det sig  om drygt 30 butiker i länder som Spanien, Portugal, Belgien och Frankrike. Dixon tröttnade också på att Pixmania gick med förlust på ett flertal andra marknader, och senare under våren sålde man även svenska Webbhallen.

Tanken var att försäljningen skulle hjälpa Dixon att få rätsida på den kantrade internetaktören. Men så har det inte blivit. Under räkenskapsåret som slutade den 30 april 2013 sjönk försäljningen med 27 procent, och Pixmania visar även upp en förlust på 31 miljoner pund.

Ska separera e-handelsplattformarna

Nu blir det alltså i stället den tyska industrikoncernen Mutares som ska försöka få ordning på den franska e-handlaren. Mutares portfölj innehåller främst medelstora företag med bland annat tillverkare av kontorsmöbler, sängramar och företag inom bildelar.

– För att lyckas som en ren e-handlare behöver Pixmania en annan typ av entreprenörskap. Jag är därför mycket glad att vi har hittat en potentiell lösning som erbjuder möjligheter till en bra framtid för Pixmania utanför koncernen, säger Dixons koncernchef, Sebastien James.

Innan affären kan gå i genom måste den först godkännas av aktieägarna, men det krävs också en del tekniskt arbete. Pixmanias e-handelsplattform är nämligen grunden för Dixons egna flerkanalsstrategi. En talesman för företaget säger att Dixons just nu arbetar för att separera e-handelsplattformarna så att Dixons verksamhet i Storbritannien kan verka på en fristående basis.

 

Källor: BBC, Information Age